Angst møter mestring på en husbåt

Kristin Aalen

Dokumentarfilmer danker bare sjelden ut spillefilmer i pristildelinger. Men Adamant – hjerterom på Seinen vant Gullbjørnen i Berlin i februar. Den løfter fram et fransk dagsenter for psykisk syke.

Husbåten Adamant ligger ved Charles-du-Gaulle-broen som går over Seinen i hjertet av Paris. (Foto: Another World Entertainment)

Like ved Charles-de-Gaulle-broen i Paris ligger Adamant, en svær husbåt i tre som psykiatriske avdelinger i fire bydeler driver som dagsenter for psykisk syke. Sammen arrangerer psykiatere, sykepleiere, pedagoger og pasienter kurs i sying, maling, matlaging og fotografering. På båtens kafé får brukerne øve seg i å selge varer og telle pengene i kassen ved dagens slutt. Andre deltar i dansegruppe eller spiller gitar i biblioteket. En filmklubb er under planlegging. Regissøren skriver i rulleteksten at husbåten bevarer «menneskehetens evne til å utfolde seg poetisk.»   

Bare en sjelden får vi glimt av behandlerne og hvilke retningslinjer de følger. Filmen er primært en lavmælt skildring av et knippe faste brukere på Adamant. Åpningen er likevel som en høylytt eksplosjon: 57 år gamle François synger La bombe humaine , en fransk rockelåt fra 1979 som oser av fortvilelse over et samfunn på kanten av nervøst sammenbrudd. «Den menneskelige bomben er deg, du har utløseren rett ved hjertet ditt», synger François.

(…)

Philibert gir oss «et humanistisk blikk på menneskers galskap». På sitt stillferdige vis får han fram engstelsen og frykten i møte med dagens oppgaver, men også stoltheten og gleden over å mestre ting, hva enten det er et maleri, et fotografi eller et musikkstykke.

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

Publisert 10. desember 2023

Adamant – hjerterom på Seinen

Dokumentar

Regi: Nicolas Philibert

Med: Mamadi Barri, Walid Benziane, Sabine Berlière, Romain Bernardin

Frankrike 2023

1 time 49 minutter

Aldersgrense: Tillatt for alle

Kristin Aalen