Når barn lærer å hate

Kristin Aalen

Filmen Neighbours blir brennaktuell på grunn av krigen mellom Israel og Palestina. Vennskapet mellom en jødisk og en kurdisk familie prøves hardt under et syrisk regime.

Sero blir skremt av at læreren har fortalt at jøder er onde. Hvordan kan han nå besøke den jødiske nabofamilien som alltid har vært så snill mot ham? (Foto: Frame film)

Regissør Mano Khalil (født 1964) vokste opp i en landsby nær byen Qamishli i Syria. Moren kom fra tyrkisk Kurdistan, faren fra syrisk Kurdistan – familiene var ofre for at England og Frankrike kappet land og konstruerte kartet som i dag utgjør Midtøsten. Grensegjerdet mellom Tyrkia og Syria ble et hinder når de kurdiske slektningene ville møtes.  

Khalil har flyttet handlingen om egen oppvekst fram i tid, til et tidlig 1980-tall. Slik får han med seg at syrere på slutten av 1970-tallet ble utsatt for trusler hvis de hadde kontakt med jøder. Khalils alter ego, seksåringen Sero, ynder å gå hjem til den eneste jødiske familien i nabolaget – hos dem blir han tatt vel imot og får tenne lampene når mørket faller.  

Den dramatiske skjebnen til de to nabofamiliene står i sentrum for handlingen, sett gjennom Seros øyne.

Filmen fikk Kritikerprisen på Den norske filmfestivalen i Haugesund i august i år. Hele anmeldelsen av Neighbours kan du lese her med Vårt Land-abonnement.

Publisert på vl.no 26. november 2023

 

Neighbours

Drama

Regi/manus: Mano Khalil

Med: Serhed Khalil, Jay Abdo, Sherzad Abdullah, Abdeslam Suleiman Abed med flere.

Sveits / Syria 2021

Aldersgrense: 12 år

2 timer 4 minutter

Kristin Aalen