Kvinnelist blott til lyst

Kristin Aalen

Terningkast: 4

At en gjeng mannfolk gjør tidenes kupp, har vi sett mye av på film. Når diamanter stjeles med kvinnekløkt, blir det faktisk litt mer fornøyelig.

Skuespiller Anne Hathaway skal bære diamantsmykket som en skurkegjeng vil stjele fra The Met i New York. En av tyvene er divaens klesdesigner (Helena Bonham Carter).

Skuespiller Anne Hathaway skal bære diamantsmykket som en skurkegjeng vil stjele fra The Met i New York. En av tyvene er divaens klesdesigner (Helena Bonham Carter).

Den tradisjonelle krimfilmen der politietterforskeren nøster opp i en gåte og fakker tyven, er en alvorlig sjanger som skal få oss til å føle at moral og samfunnsorden til slutt gjenopprettes.

Med den kvinnedominerte Ocean´s 8 – og dens forløpere med mannlige skuespillere – er det stikk motsatt. Her kan vi la den moralske pekefingeren hvile. Dette er filmer der manuset er på parti med skurken, storyen er blott til lyst og skuespillerne kan briljere, helst ved hjelp av humor.

Skulle noen rynke brynene av slikt, er det bare å huske hvordan nordmenn på 1960-tallet koste seg med Dickie Dick Dickens, en parodi på amerikanske krimklisjéer. Dickie, den farligste mann på det amerikanske kontinent, begynte som lommetyv og endte som konge i Chicagos underverden. Havnet han i en farlig situasjon, kom han seg ut av det på en elegant og snedig måte.

Ocean´s 11, 12 og 13

Danny Ocean het den fiktive fyren som ga navn til Ocean´s 11 (Elleve om kuppet, 1960). Den handlet om en kameratgjeng som robbet fem Las Vegas-kasinoer i løpet av en natt. Filmen fikk lunken kritikk og var nok mest laget for å framheve berømtheter som Frank Sinatra og Dean Martin i sentrale roller.

På 2000-tallet hentet Steven Soderbergh fram plottet igjen, regisserte en nyinnspilling av Ocean´s 11 samt to oppfølgere. Her ranet og stjal George Clooney, Brad Pitt og Matt Damon med stor suksess, assistert av åtte, ni og til slutt 10 medhjelpere.

Sandra Bullock, i midten, har fått med seg Sarah Paulson og Rihanna (til høyre) på 8-damerslaget som skal stjele diamanter.

Sandra Bullock, i midten, har fått med seg Sarah Paulson og Rihanna (til høyre) på 8-damerslaget som skal stjele diamanter.

I 2018 er Danny Ocean død, men datteren Debbie setter seg fore å leve opp til farens tvilsomme meritter. I Ocean´s 8 engasjerer hun sju smarte damer for å begå tidenes diamanttyveri fra kunstmuseet The Metropolitan – The Met – i New York.

Kvinnevrien

De tre manneversjonene av Oceans-filmene ble til forveksling lik seg selv, akkurat slik mange superheltfilmer ligner på hverandre. Da kan det være forfriskende med kvinner i hovedrollen, som da Patty Jenkins i fjorårets Wonder Woman skapte en kvinnelig hovedperson som var mer enn et objekt for det mannlige øyet og det seksuelle begjæret. Hun framsto som et strålende symbol for kvinner som vil handle selv i møte med ondskap.

Eller ta norske Tommy Wirkola som har regissert mye tøv med testosterondrevne figurer og mannlige ambisjoner. Men i What happened to Monday (2017) lot han feminin kløkt og kvinnelig mykhet seire over de mekaniske actionscenene, takket være Noomi Rapace i rollen som alle søstrene i et kull med sjulinger.

Nå er det Sandra Bullocks tur til å lede sju medsammensvorne kvinner.

Smart plot

Hvordan raner åtte personer et halssmykke med overdådige diamanter som er sikret med det beste overvåkningssystem man kan få tak i?

I Hollywoods studio har gode manusskribenter snekret sammen en kjapp handling med fornøyelige tvister. De dikter at mestertyven Debbie har tenkt ut det hele mens hun satt fem år og noen måneder i fengsel for tidligere forbrytelser. Enkelte scener minner om hvordan Sean Connery og Catherine Zeta-Jones i Entrapment (1999) stjal en kunstgjenstand sikret med et spindelvev av infrarøde alarmstråler. Slike stråler unngås i Ocean´s 8 på morsomt vis.

Mange lekre kostymer når motebevisste kvinner skal av sted til The Met i New York.

Mange lekre kostymer når motebevisste kvinner skal av sted til The Met i New York.

For øvrig er det deilig å se en actionfilm så å si fri for våpenbruk – bare i én scene truer Debbie med kniv. I stedet er det smart kvinnelist som gjelder.

Scenografien og kostymene er upåklagelige. Regissør Gary Ross har sørget for et magisk eksteriørbilde av museet i kanten av Central Park mens sola kler skyskraperne på Manhattan i rosa kveldslys. Inne i bygningen bæres gallaantrekk som slåss om oppmerksomheten.

Ujevnt spill

Aktørene bak ranet blir ujevnt framstilt. Artisten Rihanna spiller gjerningsperson med kompetanse i datahacking, en rolle hun løser greit, dog uten store skuespillerferdigheter.

Men heller ikke drevne skuespillere er nødvendigvis gode i alle sjangre. Cate Blanchett, så suveren i sine seriøse roller, virker ubekvem som den vampete Lou. Helena Bonham Carter som spiller en aparte motedesigner, strever med å finne timingen for sine rare replikker.

Sandra Bullock, derimot, behersker det karikerende spillet og gjennomfører med bravur og glimt i øyet. Aller morsomt er Anne Hathaway i rollen som diva. Hun skal bære halssmykket under Met-gallaen der ranet skal finne sted. Det gjør hun med mesterlige nyanser i sitt minespill. Du tror hun er dummere enn hun viser seg å være.

Som sagt, dette er blott til lyst. Men innenfor sjangeren er Ocean´s 8 ganske underholdende.

Publisert i Vårt Land 21. juni 2018

Ocean's 8

Action Krim

Regi: Gary Ross

Med: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Rihanna, Mindy Kaling med flere

USA 2018

1 time 50 minutter

Aldersgrense: Tillatt for alle

Kristin Aalen