Sårt og sterkt om psykisk sammenbrudd

Kristin Aalen

Skyldes et ulykkelig liv dårlig arv eller fedres misgjerninger? Er det mulig å forsone seg med sine nærmeste? Slike spørsmål drøftes i I Know This Much Is True.

Den psykisk syke Thomas (Mark Ruffalo) tar sin tvillingbror Dominick (Mark Ruffalo) med til fossen bak kirkegården.

Den psykisk syke Thomas (Mark Ruffalo) tar sin tvillingbror Dominick (Mark Ruffalo) med til fossen bak kirkegården.

Tv-serien tar oss tilbake til 1990 da Golf-krigen pågår i Midtøsten. På et bibliotek i en middels stor amerikansk by skjer en skrekkelig hendelse: Den dypt religiøse, men også paranoid schizofrene Thomas Birdsey tror at Jesus ber ham gjøre et offer for å protestere mot at USA har involvert seg i krigen.  

Den 40 år gamle mannen tolker Bergprekenens ord helt bokstavelig. Etter å ha lest høyt at «hvis din høyre hånd lokker deg til fall, så hugg den av og kast den fra deg», skjærer han av seg høyrehånden med en svær kniv mens andre besøkende på biblioteket løper vettskremte vekk.  

Sin brors vokter

Dette kan lyde som et makabert oppspark til en blodig splatter-serie, men er absolutt ikke det. I stedet er Thomas´ selvskading en trist innledning til et sårt og tankevekkende drama om skjebnen til to eneggede tvillinger, Thomas og Dominick. Sistnevnte er i utgangspunktet en velfungerende mann som forsøker å hjelpe sin psykisk syke bror. Serien skildrer hvor krevende det er for Dominick å være sin brors vokter.  

Den røffe sosialarbeideren Lisa Shaeffer (Rosie O´Donnell) blir en viktig støttespiller for Dominick når tvillingbroren blir behandlet som psykisk syk kriminell..

Den røffe sosialarbeideren Lisa Shaeffer (Rosie O´Donnell) blir en viktig støttespiller for Dominick når tvillingbroren blir behandlet som psykisk syk kriminell..

Lokalsamfunnets vurdering etter Thomas´ selvskading er at han er farlig for sine omgivelser, til tross for at Dominick bedyrer at broren aldri vil finne på å skade andre. Men protestene hans hjelper ingen verdens ting. Thomas blir plassert i en institusjon for psykiske syke kriminelle og gitt medisiner som passiviserer ham fullstendig.  

Brødrenes bakgrunn

Den kryptiske serietittelen I Know This Much Is True peker mot en slutterkjennelse om tilværelsen som Dominick kommer fram til i løpet av seriens seks episoder. Hva innsikten går ut på, må dere finne ut av selv, men jeg kan røpe at regissør Derek Cianfrance underveis gir oss sterke tilbakeblikk til tvillingbrødrenes barndom og oppvekst hos en elsket mor og en farlig lunefull stefar. Gradvis får vi et ublidt møte med morfar Domenico Onofrio Tempesta fra Sicilia, iscenesatt i et fortidsplan. Dominicks eksistensielle jakt på sin og Thomas´ biologiske far hører også med til historien.  

I det virkelige liv støter vi rett som det er på mennesker som går fra ulykke til ulykke: Et barn dør, et ekteskap går i stykker, jobben skjærer seg, alvorlig sykdom rammer. Hvordan skal man hanskes med elendigheten – er alt forutbestemt, kan det finnes en Gud som bryr seg om en, ja, er det mulig å forsone seg med livet slik det ble? 

Skildringen av Dominicks forhold til kona Dessa (Kathryn Hahn) er sår og rørende.

Skildringen av Dominicks forhold til kona Dessa (Kathryn Hahn) er sår og rørende.

I Know This Much Is True lar oss bli godt kjent med en mann som baler med slike tunge spørsmål: Den kjederøykende Dominick martres mer og mer av indre demoner. Han arbeider som husmaler, men klarer ikke fullføre oppdragene fordi det å hjelpe Thomas tar slik på. I en nedadgående spiral følger vi Dominick inn i de mørkeste spørsmål: Er han bare et speilbilde av sin syke bror? Er deres elendige skjebne forutbestemt av arv og av slektningers feilgrep bakover i tid? 

Mark Ruffalo

Det er en imponerende prestasjon av skuespiller Mark Ruffalo å spille begge de eneggede tvillingene. Han gjør det med dyp innlevelse og høy troverdighet, enten han er i rollen som den forvirrede og fortvilede Thomas eller den stadig sintere Dominick. Teknisk sett lykkes serieskaperne på overbevisende måte i å la brødrene opptre samtidig i en rekke scener. 

Også på barndomsplanet og da tvillingene begynner på college, har serieskaperne funnet fram til tvilling-skuespillere som fungerer meget bra. De øvrige aktørene gjør en utmerket jobb i å levendegjøre stefaren og en rekke kvinner som omgir Dominick i hans jakt på et velfungerende liv. Spesielt må nevnes den kloke psykiateren (Archie Panjabi) og den røffe sosialarbeideren (Rosie O´Donnell) som blir viktige samtalepartnere i hans kamp for å klare seg. 

Livets elv

I Know This Much Is True forsøker aldri å dytte på oss et fasitsvar om hvordan tilværelsen henger sammen, men skaper i stedet symboler som den enkelte seer kan tolke.

Den kloke psykiateren Dr. Patel (Archie Panjabi) blir en viktig samtalepartner i Dominicks kamp for å klare seg.

Den kloke psykiateren Dr. Patel (Archie Panjabi) blir en viktig samtalepartner i Dominicks kamp for å klare seg.

En dag tvillingbrødrene står ved et stort fossefall i elven som renner forbi kirkegården, sier Thomas at han er overbevist om at Jesus er menneskenes frelser som elsker dem og tilgir alle feiltrinn. Dominick har en litt annen tolkning – han ser på elven som selve livet som flyter av sted fra fortid til framtid.    

Serien om Thomas og Dominick bygger på en roman av Wally Lamb, og det merkes at den har et skjønnlitterært forelegg i stedet for den dramaturgien som mange tv-serie-manus følger, men som fort kan bli oppskriftsmessig og forutsigbar. 

Alt i alt er I Know This Much Is True blitt en vakker tv-serie som gir håp der alt ser håpløst ut.

Publisert i vl.no 12. mai 2020.

I Know This Much Is True

Etter en roman av Wally Lamb

Regi/manus: Derek Cianfrance

Med: Mark Ruffalo, Kathryn Hahn, Melissa Leo, Juliette Lewis, John Procaccino med flere.

Seks episoder på HBO.

Kristin Aalen