Når tilgivelse blir tillatelse

Kristin Aalen

Vårt Land skrev i 2009 om en kristen sekt der åtte menn ble pågrepet etter å ha voldtatt titalls småjenter, unge og eldre kvinner i menigheten. Nå er historien blitt til en sterk spillefilm.

To bestemødre, tre mødre og deres døtre er hardt rammet av overgrep fra menighetens menn. Hva skal de gjøre nå? (Foto: SF Studios)

Mennonittene var en protestantisk bevegelse i Europa på 1500-tallet. De nektet å avlegge verdslige eder og avtjene militærtjeneste, følgelig ble de forfulgt. På 1700-tallet utvandret de til Amerika. I dag skal finnes 1,3 millioner mennonnitter, de fleste i USA og Canada. Men også i lavlandet i Bolivia bor de og driver jordbrukskollektiver.  

I en av de bolivianske menighetene ble det på slutten av 2000-tallet begått voldtekter av rundt seksti kvinner og barn. Åtte menn i alderen 18 til 41 år skal om nettene ha sneket seg inn i kvinnenes sovesaler, dopet ofrene med gass for så å voldta dem. To jenter var mindreårige, den yngste bare elleve år gammel.

Kvinnene snakker. Miriam Toews, en kanadisk forfatter som vokste opp i en mennonitt-menighet, skrev ti år senere romanen Kvinnene snakker med utgangspunkt i historien fra Bolivia. Boken ligger til grunn for filmen Women talking. Handlingen er lagt til et nord-amerikansk, landlig distrikt.

Hele anmeldelsen kan du lese her som abonnent på Vårt Land.

Publisert 23. mars 2023

Women talking

Drama

Regi: Sarah Polley

Med: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whishaw, Frances McDormand

USA 2022

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen