Kaldkrigsparanoia med satirisk vri

Tekst: Kristin Aalen       Foto: Stig Håvard Dirdal

Terningkast: 5

Det 7. kakestykket som Statsteatret skjærer ut av Norgeshistorien, smaker beskt av 1950-tallsovervåking mot kommunister.

Pianisten Astrid Høyer (Karoline Krüger) i samtale med spionen Ronald Olsen (Gard Bjørnstjerne Eidsvold).

Pianisten Astrid Høyer (Karoline Krüger) i samtale med spionen Ronald Olsen (Gard Bjørnstjerne Eidsvold).

Ensemblet har lovet 10 stykker gjennom 10 år for å framstille norgeshistorien fra 1066 til 2066. Det er en fantastisk idé som har blitt utført med ujevnt resultat.

Men kakestykkene har blitt bedre jo nærmere regissør og manusforfatter Yngve Sundvor kommer vår tid. Fjorårets 1930-tallsfarse ”Diktatoren” raljerte glitrende med fascismens framvekst.

I Statsteatrets 1950-tallstolkning blir den overflatiske idyllen av nordmenn som bygger et lykkelig etterkrigssamfunn, revet i fillebiter. Et underliggende premiss er propagandamaterialet som Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie fikk utgitt for å avsløre potensielle kommunister.

Vips, der gir Statsteatret oss en farseaktig spionthriller: AP-mannen Ronald Olsen hyres til å forsvare Rikets sikkerhet ved å overvåke sin partikollega Frank Øye. Det skyldes at Øye taler varmt for at Norge bør satse på en nøytral forsvarsallianse i Norden heller enn å bli medlem i NATO.

Spolebåndene snurrer uavlatelig, men spion Ronald Olsen får ikke alltid høre det han vil. 

Spolebåndene snurrer uavlatelig, men spion Ronald Olsen får ikke alltid høre det han vil. 

Også ytre aktører deltar i dette mistenkeliggjøringens drama. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA motarbeidet troen på en uavhengig sikkerhetspolitikk. I den kalde krigens dager måtte Norge støtte USA. Samtidig forsket CIA på hvordan man kunne kontrollere menneskesinnet.

Men lar så mange elementer seg bake inn i et stykke som bør fungere som underholdning på scenen, ikke bare mimring for spesielt interesserte? Svaret er ja. Sundvor har snekret en story som levendegjøres i høyt tempo av fire opplagte skuespillere, inkludert et meget vellykket bidrag fra artisten Karoline Krüger.

Les hele anmeldelsen min på Aftenbladet.no

Publisert på aftenbladet.no 4. april 2017.

 

1950 – Spionen

Av: Yngve Sundvor og Statsteatret

Regissør: Yngve Sundvor

Med: Per Kjerstad, Kim Sørensen, Gard Bjørnstjerne Eidsvold, Karoline Krüger.

Sted: Hovedscenen, Rogaland teater

Varighet: 1 time 20 minutter uten pause

Spilles: 3.-7. April

Kristin Aalen