Rørende om å bli kaptein i eget liv

Kristin Aalen

Utmerket skuespill i rørende historie om to senegalesiske gutters ferd gjennom Sahara for å prøve lykken i Italia. På turen havner de i menneskesmugleres klør.

Store prøvelser møter flyktninger i Sahara-ørkenen. Seydou (Seydou Sarr) prøver å hjelpe de som strever med å overleve marsjen. (Foto: Fidalgo)

(…) Kan regissør Matteo Garrone si noe nytt om flyktningestrømmene som vi ikke har sett før? Jeg var først i tvil, men regissøren lykkes et godt stykke på vei.  

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

I Dakar i Senegal tar de to 16-årige fetterne Seydou og Moussa jobber i skjul for mødrene sine for å tjene nok til å dra til Europa. Da den ene moren finner ut hva guttene har planlagt, utbryter hun: «Likene ligger strødd i ørkenen, havet er fullt av druknede. Ikke reis!»  

Guttene er svært aktive i et kreativt musikalsk miljø. Hvordan de akkompagnerer og synger mens søstre og venninner kledd i fargerike klær danser intenst ute på gata, er livlig skildret. Rikdommen i den rytmiske og musikalske utfoldelsen blir likevel overskygget av at Seydou og Moussa skammer seg over å bo trangt og fattigslig. De tror ikke at de har en framtid som musikere i Senegal. Nå innbiller de seg at de kan skape seg en større karriere i Europa. Etter å ha fått støtte fra en tradisjonell religiøs landsbyleder ignorerer de morens advarsel og drar av sted.  

Hvilke strabaser de to møter på vei gjennom Sahara til Libya og videre til Sicilia, skal ikke røpes. Et fascinerende grep er at regissøren lar et realistisk filmspråk gli over i magiske drømmescener. Senegalesisk musikk akkompagnerer i et bredt følelsesregister, i begynnelsen lystig, etter hvert vemodig. Det er godt laget.

(…)

Publisert i Vårt Land 10. april 2024

Seydou (til høyre) (Seydou Sarr) og fetteren Moussa (Moustapha Fall) bestemmer seg for å reise fra Senegal for å prøve lykken som musikere i Europa. (Foto: Fidalgo)

Io Capitano

Drama / Spenning

Regi: Matteo Garrone

Med: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawagodo, Ndeye Khady Sy med flere.

Italia, Belgia 2023

2 timer 1 minutt

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen