Hvorfor spiser Charlie?

Kristin Aalen

Å være overvektig er ikke bare helsefarlig, men også en sosial belastning. The Whale skildrer en svært tjukk mann som gjemmer seg i skam over sitt eget utseende.

Regissør Darren Aronofskys empatiske prosjekt er å vise oss den følsomme Charlie (Brendan Fraser) inni hans digre, døende kropp. (Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Ordet tjukk er blant ordene som Roald Dahls forlag nylig besluttet å erstatte med enorm, etter min mening i et misforstått forsøk på ikke å krenke mennesker med store kropper.  

Hva man enn kaller personer som veier for altfor mange kilo, så vil de (iallfall i den vestlige kulturkrets) føle omgivelsenes skepsis, kanskje også avsky. Det er derfor Charlie, en dyktig engelsklærer, ikke slår på kamera når han driver et nettbasert kurs i essayskriving. I Zooms-bildene på skjermen ser vi studentenes ansikter, men hans rute er svart. Bare hans dype, behagelige stemme lyder.

Regissørens empatiske prosjekt er å få oss til å se den følsomme Charlie inni den digre, døende kroppen. Hovedpersonen har ikke hele livet vært overvektig, så hva har skjedd med ham? Slik vi en gang lærte å spørre «hvorfor drikker Jeppe?» i Holbergs tragikomedie, må vi nå undres på «hvorfor spiser Charlie?»

Hele anmeldelsen av The Whale kan du lese her, som abonnent på Vårt Land:

Publisert i Vårt Land 2. mars 2023

The Whale

Drama

Regi: Darren Aronofsky

Med: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins, Samantha Morton

USA 2022

1 time 57 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen