Viktig film om kampen for arbeideres rettigheter

Kristin Aalen

Filmen Sulis 1907 viser hvorfor Arbeiderpartiet ble Norges største parti i forrige århundre. Regissør Nils Gaup minner oss på hvor hardt gruvearbeidere måtte kjempe for lønn og trygge arbeidsforhold.

Attenåringen Konrad havner i vanskelige dilemmaer når han blir gruveslusk i Sulitjelma. (Foto: SF Studios)

Etter at Høyre for første gang på 99 år ble landets største parti i høstens valg, er spørsmålet om et flertall av nordmenn ikke lenger setter fagbevegelsen og arbeiderbevegelsens verdier fremst.  

Svaret er selvfølgelig sammensatt. Mange industribedrifter, blant dem Sulitjelma gruver, er for lengst lagt ned. Globaliseringen har flyttet mye vareproduksjon til lavkostland i Asia. Den norske industriarbeideren – gjerne ansatt på en oljeplattform – har gjennom årelang fagforeningskamp oppnådd en god inntekt og anstendige arbeidsforhold. Men hovedverneombud og tillitsvalgte må fortsatt varsle om at kostnadskutt kan sette sikkerheten i fare.  

Viktig. Enormt mye har altså endret seg på 120 år: En januardag i 1907 sto tretten hundre gruvearbeidere på Langvatnisen i Nordland og organiserte seg i Norsk Arbeidsmandsforbund. Der kunne de stå i fred – vannet var det eneste Sulitjelma Aktiebolag ikke eide innenfor et fire hundre kvadratkilometers fjellområde. Følgelig kunne ikke direktøren i bolaget bruke sitt eget politi til å arrestere opprørske ansatte. 

Som kontrast til vår egen tid blir Sulis 1907 meget interessant og viktig – særlig hvis vi har glemt hvor fattige nordmenn flest var.

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

Publisert på vl.no 15. oktober 2023

Sulis 1907

Action / Drama

Regi: Nils Gaup

Med: Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Pernille Sandøy, Alexandra Gjerpen, Rune Temte, Stig Henrik Hoff, Heidi Ruud-Ellingsen med flere

Norge 2023

1 time 46 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen