Sex og gudstro i original miks

Kristin Aalen

SEX: Har du ikke oppdaget regissør Dag Johan Haugerud før, er det på tide nå. I filmen Sex åpnes et nådefylt rom for mennesker som lengter etter framtid og håp.

De to feierne (Jan Gunnar Røise t. v. og Torbjørn Harr) tør å snakke med hverandre om personlige opplevelser. (Foto: Motlys)

Sex er ikke en film om en mann som kommer «ut av skapet» og vil bryte med sitt heterofile liv. Regissøren utforsker i stedet hvordan mennesker kan følge seg bundet av merkelappene vi setter på oss selv og hverandre: «Ah, du er kristen, da er du slik og sånn og ganske sikkert en fordomsfull person.» «Javel, mannen din har hatt sex med en mann, da er han utro og umulig å stole på. Skill deg fra ham!» 

To feiere. To navnløse feiere klatrer rundt på Oslos tak for å rense piper. I en jobbpause prater de fortrolig sammen. Den ene (spilt av Torbjørn Harr) forteller om en rar drøm han har hatt – at selveste David Bowie ser på ham som om han var en kvinne. Den andre (spilt av Jan Gunnar Røise) bekjenner at han dagen før ble invitert av en kunde til å ha sex. Han sa først nei takk, men ombestemte seg og lå med mannen. I ettertid begriper han ikke hvorfor han gjorde det, men synes det var en god opplevelse.

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

I anmeldelsen skriver jeg også: Hva i all verden har sex-erfaringen til Røises feier å gjøre med drømmen om David Bowie som hjemsøker Harrs feier? Det skal jeg ikke avsløre, bare slå fast at Haugerud fletter de to fortellingene sammen på aldeles nydelig vis. For også Harrs feier kjenner på hvordan omgivelsene låser ham inn i snevre kategorier som gjør at han må passe seg for hva han forteller andre om seg selv. (…)

Dag Johan Haugerud overrasker med en vidunderlig kreativ avslutning som benytter et bibelsk stoff. Hvordan, må dere finne ut selv, men teksten er «Jeg vet de tanker jeg tenker om dere, sier Herren. Det er fredstanker og ikke tanker til ulykke. Jeg vil gi dere framtid og håp.» Ordene gir trøst og mening også inn i feiernes liv.

Han (Torbjørn Harr) har drømt at David Bowie har sett på ham som kvinne. Kona (Birgitte Larsen) tror heller det er Gud som ser med et så fordomsfritt blikk på ektemannen. (Foto: Motlys)

Publisert på vl.no 28. februar 2024

Sex

Drama

Regi/manus: Dag Johan Haugerud

Med: Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Birgitte Larsen, Siri Forberg, Theo Dahl, Anne Marie Ottersen

Norge 2024

2 timer 5 minutter

Aldersgrense: Tillatt for alle

Kristin Aalen