Dødsskrekk på åpent hav

Kristin Aalen

I fjor fikk vi filmen om norske krigsseilere som gikk i konvoi over Atlanterhavet. Nå kommer dramaet om de som fraktet krigsmateriell til Murmansk under andre verdenskrig.

Krigens gru framstilt på sitt mest talende vis: Sjøfolkene må la en av sine egne få en grav i Barentshavet. (Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon)

(…) For over åtti år siden hadde Hitlers krigsmaskin underlagt seg store deler av Europa; så vendte Tyskland seg mot øst for å ta Sovjetunionen. Stalin appellerte til Storbritannias statsminister Churchill om å få våpen og forsyninger, slik Volodymyr Zelenskij nå bønnfaller Vesten om krigsmateriell for å slå angriperen tilbake.  

Farefullt. I løpet av sommeren 1941 var den første britiske konvoien lastet med fly og panservogner på vei. Men ferden fra Island via Norskehavet og Barentshavet ble ekstremt farefull da tysk etterretning skjønte at handelsskipene leverte krigsmateriell til den sovjetiske arméen. (…)

Dødelig tur. For å forvandle dramatikken til noe som kan fungere i kinosalen, har regissør Henrik Martin Dahlsbakken og hans tre manusforfattere (se faktaboks) valgt ut ett av 34 skip som deltok i en konvoi kalt PQ 17. Skipene seilte ut fra Island 27. juni 1942. Den britiske marinen sørget for eskorte for å beskytte dem mot tyske angrep. (…)

Om bord i skipet som filmens handling finner sted i, møter vi et dusin norske sjømenn som skjelvende frykter at ferden kan ende på havets bunn. Telegrafisten rapporterer om stadig nye skip som tyskerne har klart å senke. Hitlers Operation Rösselsprung var i gang for å tilintetgjøre konvoien.

Hele anmeldelsen kan du lese her med Vårt Land-abonnement.

Publisert på vl.no 16. desember 2023 

Konvoi

Drama/krigsfilm

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

Manus: Lars Gudmestad, Harald Rosenløw-Eeg, Christian Siebenherz.

Med: Tobias Santelmann, Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Jon Ranes, Preben Hodneland, Kristian Repshus, Olav Waastad, Adam Lundgren med flere.

Norge 2023

1 time 48 m minutter

Aldersgrense: 12 år.

Kristin Aalen