Mest sexy er blitt svært usexy

Kristin Aalen

GOLD

Terningkast: 3

Matthew McConaughey har blitt kåret til verdens mest sexy mann. Da det det tøft av ham å feite seg opp til å se ut som en forfallen gullgraver.

Kenny Wells (Matthew McConaughey) som malariasyk og sliten gullgraver i Indonesia.

Kenny Wells (Matthew McConaughey) som malariasyk og sliten gullgraver i Indonesia.

Det er stilig med skuespillere som ikke bare velger roller der de kan dyrke sitt pene utseende. Atskillige filmstjerner – som Matt Damon, Renée Zellweger, George Clooney, Robert de Niro, Charlize Theron og Julia Roberts – har spist på seg mange kilo for å kunne framstille en ny rollefigur troverdig nok.

I 2005 kåret det amerikanske kjendisbladet Peoples Magazine den da 35 år gamle Matthew McConaughey til verdens mest sexy mann, noe han fulgte opp i 2012 med å spille stripper i ”Magic Mike”. Men kjekkasen skjønte heldigvis at det er klokt å vise at han kan mer enn å vise fram muskler på filmduken. Samme år kom hans utmerkede tolkning av en rufsete kar kalt Mud som er på rømmen etter å ha drept en mann.

At det virkelig kan gi karrieren en solid dytt å gå inn i roller der kroppen ikke ser vakker ut, erfarte McConaughey i 2014. Da fikk han Oscar for Beste mannlige rolle i "Dallas Buyers Club" etter å ha slanket seg voldsomt ned for å spille en aidssyk mann.

Fet og fordrukken

I "Gold" river han grundig ned sex-imaget sitt ved å levendegjøre den whiskey-drikkende gullgraveren Kenny Wells med hengemage, begynnende måne og hentesveis. Fet, uflidd og vulgær er stikkord for McConaugheys nye rolleprestasjon. Han tar den virkelig helt ut!

Figuren Wells er vokst opp i et familieeid gruveselskap i Nevada som er på nedadgående midt på 1980-tallet. Idet han styrer mot konkurs, får han den fikse ideen å satse sine - og kjæresten Kays – siste slanter på å finne den store gullåren i Indonesias jungel. Vips, der drar han av gårde, blir kjent med geologen Michael Acosta og setter i gang med boring.

Gullgraver Kenny Wells (Matthew McConaughey) og geolog Michael Acosta (Edgar Ramirez) gjør en avtale.

Gullgraver Kenny Wells (Matthew McConaughey) og geolog Michael Acosta (Edgar Ramirez) gjør en avtale.

Resten er den ville historien om radarparet Kenny og Mike som – tross mye motgang – kommer tilbake til USA med boreprøver fulle av gull. Straks satser venner og bekjente alle sparepengene sine på aksjer i Wells nye selskap, Washoe Mining ltd.

Det hele utvikler seg til The Rise and Fall of Kenny Wells. Det ene øyeblikket tjener han millioner på børsen i Wall Street og kåres til Årets gruvegraver, det neste øyeblikket raser han ned i avgrunnen av årsaker jeg ikke skal røpe. NB - ikke sjekk bakgrunnshistorien på nettet hvis du vil bli overrasket av twisten til slutt.

Filmens fortellerstruktur kan minne om ”War dogs” der to karer fra Miami solgte våpen og militærutstyr til Pentagon for 300 millioner dollar. Men hvem av aktørene er mest skurkaktig denne gang?

Hvem lurer hvem?

Regissør Stephen Gaghan satser alt på McConaugheys tolkning av Wells der han kjemper for å beholde kontrollen i møte med mer erfarne børshaier som vil ta over styringen. Den langt mer jordnære kjæresten Kay (Bryce Dallas Howard) advarer ham mot å bli utnyttet.

Wells og kjæresten Kay (Bryce Dallas Howard) kan feire at Washoe Mining blir Årets selskap på børsen i Wall Street.

Wells og kjæresten Kay (Bryce Dallas Howard) kan feire at Washoe Mining blir Årets selskap på børsen i Wall Street.

Snart preges plottet av en serie hvem-lurer-hvem-knep som sågar fører til at Kenny og Mike søker hjelp hos selveste president Sohartos sønn i Indonesia. Her blir en svettende McConaughey nødt til å legge hånden på en tiger, en ganske morsom scene som visstnok skal være reell, ikke dataanimert.

Men i lengden blir det for mange runder med den desperate Wells med whiskey-glasset mens filmen overflatisk skisserer personene rundt ham som har satset alt og trodd på gulleventyret. Dermed oppleves dramaet med sine to timer som langdrygt.

En sann historie

Hovedpersonen er løselig bygd over David Walsh som i 1997 (ti år senere enn i filmen) dannet det kanadiske gruveselskapet Bre-X etter et gullfunn på Borneo. Den indonesiske geologen i ”Gold” er satt sammen av to geologer Walsh var involvert med.

På sitt høyeste kom Bre-X-verdien opp i 280 dollar per aksje og selskapet nådde en markedspris på 6 milliarder dollar før den fryktelige nedturen kom.

Men alvoret i den skandalen kommer på intet vis tydelig nok fram i ”Gold”. Dette er først og fremst den fetladne McConaugheys film.

Gold

Drama / Thriller

Regi: Stephen Gaghan

Med: Matthew McConaughey, Bryce Dallas Howard, Rachael Taylor, Edgar Ramirez

USA 2016

2 timer

Aldersgrense: 9 år

Kristin Aalen