Litt for intrikate intriger i Kairo

Kristin Aalen

Staten og moskeen bør ikke komme i konflikt med hverandre i Egypt, da blir det bråk. Årets Oscar-bidrag fra Sverige er en politisk thriller fra skjulte gemakker i Kairo.

Fiskerens sønn, Adam (Tawfeek Barhom), blir mer og mer bekymret etter hvert som han vikles inn i intriger ved Al-Azhar-universitetet. (Foto: Arthaus)

Det er interessant når skandinavisk-baserte regissører med røtter i Midt-Østen lager film om landene de kommer fra. Boy from Heaven er laget av Tarik Saleh, født i Sverige, men med familiebakgrunn fra Egypt. Når filmen hans ikke er spilt inn i Kairo, men i Istanbul, skyldes det at regissøren med sitt forrige drama gjorde seg upopulær hos egyptiske myndigheter. The Nile Hilton Incident var en krimfortelling som viste hvor gjennomkorrupt samfunnet var under president Hosni Mubarak like før revolusjonen i 2011.

Ny stor-imam. Saleh har plassert thrilleren Boy from Heaven i spennet mellom to mektige krefter i Egypt: Det sunni-muslimske lederskapet i Al-Azhar-moskeen i Kairo, og nåværende president Abdel Fattah al-Sisis sikkerhetstjeneste og hemmelige politi i samme by.

Hele filmanmeldelsen kan du lese her som abonnent på Vårt Land:

Publisert 30. mars 2023

Boy from heaven

Drama / Thriller

Regi/manus: Tarik Saleh

Med: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mehdi Dehbi, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury

Sverige 2022

Lengde: 2 timer 6 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen