Strålende spill av Kristoffer Joner

Kristin Aalen

HJERTESTART

Terningkast: 5

Kristoffer Joner beviser – nok en gang – hvilken dyktig skuespiller han er. I Hjertestart slåss han med de forbudte følelsene til en motvillig adoptivfar.

Daniel (Kristoffer Bech) og adoptivpappa Kjetil (Kristoffer Joner) i et lykkelig øyeblikk.

Daniel (Kristoffer Bech) og adoptivpappa Kjetil (Kristoffer Joner) i et lykkelig øyeblikk.

Det er alltid risikabelt å lage film med barn fordi de nødvendigvis må framstilles av amatørskuespillere. Når Hjertestart er blitt en så velfungerende film, skyldes det at Joner har så kjempegod kjemi med Kristoffer Bech i rollen som den adopterte seks-åringen Daniel.

”Kjempegod kjemi” må i denne sammenheng forstås rett. Den store og den lille Kristoffer har tydeligvis i forkant av opptakene lykkes med å etablere en grunnleggende trygghet på hverandre. Dermed klarer de på troverdig vis å framstille noen riktig vonde scener der kjemien mellom far og sønn slett ikke er harmonisk.

– Jeg hater deg, skriker Daniel i et kritisk øyeblikk. Andre ganger ser vi Joner bite kjevene sammen i sinne over barnet som ikke vil lystre. Begge deler gjør inntrykk.

All ære til regissør Arild Andresen som får det til å gnistre av konfrontasjonene. Bare av og til faller scenene litt døde til jorden, som da Kjetil skal hente Daniel hos farfar.

Utforsker farsrollen

Hjertestart er ingen barnefilm, men et voksendrama som utforsker farsrollen. Andresen har jobbet med filmmanuset i tre år sammen med Jorge Camacho og Hilde Jægtnes. Resultatet er blitt riktig severdig.

Det handler om offshorearbeider Kjetil og kona Camilla som aldri klarte å få barn sammen. Men fordi hun så fryktelig gjerne ville bli mor, har ektemannen gått med på å adoptere. Dermed dro de til et barnehjem i Colombia og fikk med seg treåringen Daniel tilbake til Stavanger.

I åpningsscenene har gutten fylt seks. Han har glemt det lille han kunne av spansk og snakker norsk som en innfødt. Jeg røper ikke for mye ved å fortelle at tidlig i Hjertestart dør Camilla.

Brått står Joners rollefigur alene med ansvaret for et barn han aldri har stått særlig nær, av den enkle grunn at han i ukevis jobbet offshore i Nordsjøen.

- Jeg hater deg! skriker Daniel til pappa Kjetil. Det er et skikkelig vondt øyeblikk.

- Jeg hater deg! skriker Daniel til pappa Kjetil. Det er et skikkelig vondt øyeblikk.

I en rekke episoder kommer far og barn på kollisjonskurs med hverandre. Som da gutten fullstendig overhører Kjetils beskjed og leker videre med bilbanen sin helt til faren eksploderer og slår den i stykker.

Historiens tannhjul

Det fine med Andresens film er at han ikke begrenser seg til individuelle konflikter og personlighetstrekk, men legger en samfunnsmessig ramme rundt Daniels oppvekst. Han lykkes på flere vis i å vise hvordan historiens tannhjul setter grenser for hva mennesker klarer.

Én årsak til at far og sønn får et så anstrengt forhold til hverandre, er at ytre forhold – farens turnusarbeid i Nordsjøen – truer muligheten for et nært og varmt fellesskap mellom barn og voksen.

Filmens utmerkede motor blir Kjetils plan om å ta Daniel tilbake til Colombia for å finne igjen guttens biologiske mor. Dermed får vi også innblikk i oppvekstkår og samfunnsforhold i Bogotas storbyslum der mange barn havner på barnehjem fordi mødrene ikke har ressurser til å ta seg av dem.

Pappa Kjetil (Kristoffer Joner) finner gleden igjen.

Pappa Kjetil (Kristoffer Joner) finner gleden igjen.

Jeg skal ikke røpe hvordan det går, bare antyde at regissøren og manusforfatterne har tro på at sentrale personer klarer å stå opp mot de kvernende tannhjulene. Man nok innvende at enkelte floker løses litt for enkelt opp, men det er til å leve med.

Fine biroller

En rekke biroller gjør en fin innsats. Det gjelder ikke minst skuespillere fra Rogaland Teater som Nina Ellen Ødegård, Ingrid Rusten, Marianne Holter og Helga Guren i de innledende scenene i Stavanger. Ellen Dorrit Petersen utformer Kjetils kone med sin sedvanlige ynde.

Fra scenene i Bogota peker Marlon Moreno og Patricia Castañeda seg ut i rollene som et ressurssterkt foreldrepar som hjelper Kjetil og Daniel videre i deres vanskelige forhold. 

 

 

Hjertestart

Drama

Regi: Arild Andresen

Med: Kristoffer Joner, Marlon Moreno, Kristoffer Bech, Patricia Castañeda, Marcela Calvajal, Ellen Dorrit Petersen, Nina Ellen Ødegård, Helga Guren, Per Egil Aske, Marianne Holter, Ingrid Rusten, Julie Sæbø Larsen, Vegar Hoel, Roar Kjølv Jenssen, Uma Tjelta.

Manus: Hilde Susan Jægtnes, Jorge Camacho, Arild Andresen

Norge 2017

1 time 42 minutter

Aldersgrense: 9 år

Kristin Aalen