For enkel sidestilling av Sør- og Nord-Korea

Kristin Aalen

FANGET I NETTET

Terningkast: 3

Den sørkoreanske regissøren Kim Ki-duk vil ha oss til å tenke at sør- og nord-koreanere er hjernevasket på hver sin måte. Han overbeviser ikke.

Den nord-koreanske fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) nekter å reise hjem igjen med klær fra det kapitalistiske Sør-Korea.

Den nord-koreanske fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) nekter å reise hjem igjen med klær fra det kapitalistiske Sør-Korea.

I utgangspunktet er det en interessant idé å ville vise at folk på begge sider av grensen mellom Sør- og Nord-Korea har forvrengte forestillinger om hverandre. Ja, at forsoning ville vært mulig ikke bare hvis kommunistregimet i nord sluttet med sin propaganda mot kapitalistene i sør, men også hvis de materielt rike søringene innrømmet at deres samfunn har sine svakheter.

For å teste ut hypotesen tar regissøren utgangspunkt i en nord-koreansk mann, Nam, som forsørger sin kone og ene datter ved å fiske i elva like ved grensa til Sør-Korea. Akk, en dag setter garnet seg fast i propellen på båten hans og stakkaren driver over i fiendtlig farvann.

Mareritt i Sør-Korea

Det fører til et marerittpreget opphold for fiskeren hos den sørkoreanske sikkerhetstjenesten som selvfølgelig vil sjekke om Nam er en fordekt spion. Forhørslederen viser seg å være en brutal type som av personlige grunner ser spioner i alle nordkoreanere, også der sjefen og kollegaene hans ikke ser dem. Og hvis han ikke er spion, må han iallfall fristes til å bli avhopper slik at sørkoreanerne kan innkassere en politisk seier.

Den utspekulerte forhørslederen (Young-Min Kim) vil ha fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) til å tilstå at han er spion.

Den utspekulerte forhørslederen (Young-Min Kim) vil ha fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) til å tilstå at han er spion.

Dermed utsettes fiskeren Nam for psykisk og fysisk tortur i uendelig med scener, noe regissøren med fordel kunne skåret ned på. Samtidig virker spillestilen overtydelig og masete, ikke minst hos forhørslederen (Young-Min Kim).

Nam selv (Ryoo Seung-bum) er framstilt med et ikke helt troverdig Janus-ansikt. Det ene øyeblikket er han naiv og hjelpeløs, det neste slår han fra seg med stålkontroll etter å ha tjenestegjort under kallenavnet ”Jernneve” i det nordkoreanske militæret.

Nyansert framstilling

Et stykke på vei gir regissøren det sørkoreanske grensepolitiet en nyansert framstilling idet Nam får en venn i en ung vaktmann som tror på hans uskyld og nekter å ha en ensporet oppfatning av mennesker fra nord. Kim Ki-duk innkasserer også et poeng da Nam slippes ut i Seoul og oppdager at i det frie og velutviklede landet kan kvinner bli elendig behandlet og slett ikke være lykkelige.

Fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) forsvares av sin sørkoreanske vaktmann Oh (Won-geun Lee).

Fiskeren Nam (Ryoo Seung-bum) forsvares av sin sørkoreanske vaktmann Oh (Won-geun Lee).

Langt om lenge får regissøren sendt fiskeren hjem igjen, men da rett i armene på den nordkoreanske sikkerhetstjenesten som på ingen måte behandler ham penere, tvert imot.

Det er en skikkelig sørgelig historie om hvordan et menneske fanges fullstendig i en fiendtlig konflikt. Synd at regissøren forteller så omstendelig og langdrygt, uten tyngde nok til å overbevise om at Sør-Korea er et like ille land som Nord-Korea.

Fanget i nettet

(Geu-mul)

Drama / Spenning

Regi/manus: Kim Ki-duk

Med: Ryoo Seung-bum, Young-min Kim, Lee Won-keun, Guyhwa Choi

Sør-Korea 2016

1 time 54 minutter.

Aldersgrense: 15 å

Kristin Aalen