Krevende finansiering av Hva vil folk si

Kristin Aalen

Skal norske filmer nå ut i verden, trengs solid finansiering og bidrag fra flere land. Iram Haqs "Hva vil folk si"  har klart den vanskelige jobben.

Nisha (Maria Mozhdah) blir sendt til Pakistan, men scenene er spilt inn i India.

Nisha (Maria Mozhdah) blir sendt til Pakistan, men scenene er spilt inn i India.

- Iram og jeg begynte å jobbe sammen i 2010 med spillefilmen Jeg er din. Da hadde hun allerede startet arbeidet med Hva vil folk si, men det var et stort prosjekt som trengte å modnes. Å fortelle denne historien riktig er veldig viktig for henne fordi hun tar utgangspunkt i egne erfaringer, sier Maria Ekerhovd, produsent i Mer Film AS.

Hva vil folk si handler om 16 år gamle Nisha, en norsk-pakistansk jente som lever et dobbeltliv. Hun balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute, og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Da faren en dag finner henne sammen med en norsk kjæreste, blir Nisha kidnappet og sendt til Pakistan av foreldrene. Der, alene i et land hun aldri har vært i før, oppdager Nisha foreldrenes kultur på en ny måte.

- Historien er relevant for hele Europa. Tusener av barn lever i Vesten med foreldre som er rotfestet i en annen kultur. Iram forteller gjennom sitt manus en sterk far/datter-historie som spesifikt viser hvordan særlig døtre blir utsatt for sosial kontroll. Men det handler også om foreldre/barn-relasjoner mer universelt. Alle barn skal på et tidspunkt løsrive seg fra foreldrene. Tematikken gjør også filmen veldig relevant internasjonalt.

Produsent Maria Ekerhovd i Mer Film AS i Bergen har jobbet hardt for å finansiere  " Hva vil folk si".

Produsent Maria Ekerhovd i Mer Film AS i Bergen har jobbet hardt for å finansiere "Hva vil folk si".

- Hvordan gikk dere fram for å finansiere den?

- Metodisk og langsiktig. Vi bygget først opp et kontaktnett, dels på filmfestivalen i Haugesund, via co-produksjonsmarkeder i Les Arcs i Frankrike, i Goa i India samt Cannes og Berlin. Den tyske medprodusenten vår, Karsten Stöter, satt i juryen på filmfestivalen i Lübeck i 2013 da Jeg er din vant hovedprisen der. Han var fullstendig overveldet av Irams talent. Så vi fikk en veldig entusiastisk samarbeidspartner fra starten.

I tillegg til at filmen fikk over 8 millioner kroner i støtte fra tyske fond, hadde Stöter gode kontakter i India.

- Der fikk vi en fantastisk medprodusent, Guneet Monga, som blant annet har produsert Lunchbox og Gangs of Wasseypur. Inderne klarte ikke å gi oss penger, men Sikhya Entertainment gjorde en flott jobb som linjeprodusenter og med casting. Store deler av Hva vil folk si ble spilt inn i India for å framstille hendelsene som i filmen finner sted i Pakistan. Foreldrene til Nisha blir spilt av kjente indiske skuespillere.

- Hvordan var det å filme i India?

- Vi jobbet der i fire måneder. Det gikk smertefritt og ble en stor opplevelse for alle.

Likevel var det også skuffelser langs veien, forteller Ekerhovd.

- Vi forsøkte lenge i Frankrike, men der klarte de ikke å skaffe penger. Men i prosessen fikk vi opparbeidet et nært forhold til våre franske co-produsenter Tom Dercourt og Sophie Erbs i Cinema Defacto og kommer helt sikkert til å lage nye filmer med dem. 

Iram Haq filmet fire måneder i India for å få til scenene som der Nisha og faren hennes er i Pakistan.

Iram Haq filmet fire måneder i India for å få til scenene som der Nisha og faren hennes er i Pakistan.

Heller ikke Danmark bidro med mye penger.

- Men filmen kommer på kino i Danmark. Den er også kjøpt av dansk tv (DR) og vil dermed bli sett av mange. 

Sommeren 2016 mottok prosjektet 4 millioner kroner fra Eurimages og 9 millioner fra Norsk filminstitutt (NFI) slik at opptakene kunne starte. Samme høst kom det 1,7 millioner kroner i støtte fra Nordisk film og tv-fond.

- Så ble Sverige med på laget til slutt. Det svenske filminstituttet ga i vinter 700.000 kroner til co-produsenten Zentropa Sweden. Til sammen har vi fått 2 millioner kroner fra Sverige.

- Hvor anstrengende har finansieringsjobben vært?

- Det har vært veldig gøy, og vi har lært mye. Den største bøygen var faktisk å vente på norske midler. Vi kunne gått i gang ett år før hvis NFI hadde gitt oss tilslag raskere.

Publisert i Rushprint nr. 2 - 2017

Hva vil folk si

Drama

Regi/manus:

Iram Haq

Nasjonalitet: 

Norge / Sverige / Tyskland

Produksjonssel-skap: Mer Film i samproduksjon med tyske Rohfilm Factory ved Karsten Stöter og svenske Zentropa Sweden ved Lizette Jonjic. Assosierte produsenter er indiske Sikhya Entertainment ved Guneet Monga og Achin Jain, danske Snowglobe ved Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Jesper Morthorst, og franske Cinema Defacto ved Tom Dercourt og Sophie Erbs.

Distribusjon: Mer film distribusjon i Norge, Pandora i Tyskland, Folkets Bio i Sverige, Øst for Paradis i Danmark.

Produksjonsår: 2017

Kristin Aalen