Ujevn film om rasedelt USA

Kristin Aalen

At Oscar for beste film nylig gikk til Green Book, er blitt kritisert fordi vinneren behandler rasisme i USA overflatisk. The Hate U Give går dypere til verks.

Starr (Kai N. Ture) og hennes halvbror Seven (Hassan Welch) blir lært opp av sin far (Russell Hornsby) i hvordan man skal te seg i en politikontroll for ikke å bli skutt: – Legg hendene på dashbordet! – Ja, herr betjent.

Starr (Kai N. Ture) og hennes halvbror Seven (Hassan Welch) blir lært opp av sin far (Russell Hornsby) i hvordan man skal te seg i en politikontroll for ikke å bli skutt: – Legg hendene på dashbordet! – Ja, herr betjent.

De siste årenes Oscar-show har fått gjennomgå for å bare å hylle den hvite manns suksesser. Kritikken ble så øredøvende at det kan ha medvirket til at akademiet i 2017 ga prisen for beste film til Moonlight av afroamerikanske Barry Jenkins. Det er en poetisk film om Chiron som strever med sin seksuelle identitet i et svart machomiljø.

Rasisme var ikke et eksplisitt tema i Moonlight, men levevilkårene for svarte gutter var tydelige: Veien til suksess i en bydel med få jobbmuligheter går gjennom narkodealing. Sjefen for langerne, en kar med gullkjede, diamantprydet øre og tann tar Chiron under sine vinger.

Politikontroll

Denne settingen er viktig i ukas premierefilm, The Hate U Give, for å forklare hvorfor tenåringen Khalil havner der så mange svarte ungdommer gjør: I politikontroll. Det skjer en kveld han kjører hjem fra en fest med venninnen Starr i passasjersetet. Har han dop med i bilen, mon tro? 

Det går så galt som vi har hørt og lest i nyhetssaker fra USA om hvordan politiet drepte Trayvon Martin (17 år), Mike Brown (18), Tamir Rice (12) og Oscar Grant (22) fordi tjenestemennene fryktet at de ble truet av en væpnet person.

Starr (Amandla Stenberg) og barndomskameraten Khalil (Algee Smith) møtes på en fest.

Starr (Amandla Stenberg) og barndomskameraten Khalil (Algee Smith) møtes på en fest.

Slike drap fikk Angie Thomas til å skrive ungdomsromanen The Hate U Give (2017) som ble en bestselger. Hun synliggjør rasismen bak skjebnene, men vil også gi svart ungdom en tro på at deres liv har verdi – black lives matter.

I sentrum for handlingen står 16 år gamle Starr fra det svarte nabolaget Garden Heights. Foreldrene sender henne og broren til en privatskole i et hvitt boligområde for å bedre barnas framtidsutsikter. Der får hun en hvit kjæreste og hvite venner som ikke aner hva de strever med i strøket hun kommer fra.

Fars formaning

Da Starr og broren var ni-ti år gamle, sa faren strengt til dem: – Havner du i politikontroll, svarer du lydig yes, officer og legger hendene på dashbordet. Sitt musestille, men vær stolt av deg selv.

Dette forsøker Starr fortvilet å meddele Khalil den natten han stanses av politiet og hun sitter i passasjersetet. Vennen har ikke gjort noe ulovlig og føler seg urettferdig behandlet. Der han står ved bildøren, rekker han hånden inn etter en hårbørste og... Pang!

Politidrapet på Khalil bevisstgjør Starr om hvilken rasisme og urett som afroamerikanere møter i det amerikanske samfunnet.

Politidrapet på Khalil bevisstgjør Starr om hvilken rasisme og urett som afroamerikanere møter i det amerikanske samfunnet.

Hvordan kunne tjenestemannen reagere så desperat selv om Khalil ikke adlød beskjeden hans? grubler Starr i etterkant. Hennes svarte onkel, som jobber i politiet, innrømmer motvillig at det skyldes hudfarge. Hadde han sjekket en hvit person, ville han vært mer høflig og tålmodig.

Slik lærer Starr at «svarthet er det våpen de hvite frykter». Rasismen lever i beste velgående, særlig hos ordensmakten. Og selv om lokalsamfunnet går i fredelige demonstrasjonstog for å kreve rettferdighet for Khalil, eskalerer det i voldelige sammenstøt med politiet.

The Hate U Give

Den oscarvinnende Green Book skildrer en svart pianist som på 1960-tallet får en hvit sjåfør til å kjøre ham til konsertlokaler. For å klare det må han bruke The Negro Motorist Green Book, en guide for trygg ferdsel gjennom et segregert samfunn.

Kritikere av tildelingen, blant dem regissør Spike Lee, mener at filmen er altfor overflatisk mens andre kaller det «et gjennombrudd at en film om raseproblematikk kan vinne» i Hollywood. Det sier noe om hvor ømtålig temaet er.

The Hate U Give forsøker å gå til roten av problemet, inspirert av en av USAs mestselgende svarte artister, Tupac 2Pac Shakur (1971-1996). Tittelen er lånt fra akronymet THUG LIFE som rapperen tatoverte på kroppen sin. Bokstavene står for The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone (hatet du gir små barn, ødelegger alle).

Starr (Amandla Stenberg) lever et splittet liv mellom privatskolen der hun har hvite venner og hvit kjæreste, og det svarte nabolaget preget av vold og arbeidsløshet.

Starr (Amandla Stenberg) lever et splittet liv mellom privatskolen der hun har hvite venner og hvit kjæreste, og det svarte nabolaget preget av vold og arbeidsløshet.

2Pac formidlet i sine tekster at de svarte er samfunnets underdog. Angie Thomas´ bok- og filmmanus er inspirert av hans utsagn om at «hvis vi fortsetter å oppdra barna våre i et negativt miljø, omgitt av rasisme, vold og undertrykkelse, vil den onde sirkelen bare fortsette». 

Middels god

Nå legger ikke filmen all skyld på voldelige hvite politifolk. Regissør George Tillman Jr. for tydelig fram at et svart nabolag har sine skurker. Narkodealeren King kjører rundt og tar folk av dage hvis geskjeften trues. At svarte dreper svarte er en tragisk dimensjon.

Starrs far prøver å forklare hvorfor det blir slik: – Det finnes så få jobber her i Garden Heights. Så går vi går i fella og gjør ulovlige ting. Faren min satt i fengsel, jeg har sittet i fengsel. Det går et samlebånd av svarte som havner der.

The Hate U Give har dessverre flere svakheter. Filmskaperen legger stadig inn musikk som skal styre våre følelser, og handlingen er blitt et litt for tydelig pedagogisk lærestykke der det pøses på med dramatikk mot slutten.

Til tross for det blir filmen en god illustrasjon på hvor langt unna USA er i å skape reell rettferdighet på tvers av hudfarge.

Publisert i Vårt Land 28. februar 2019

The Hate U Give

Drama

Regi: George Tillman Jr.

Med: Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby

USA 2018

2 time 12 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen