Et ordinært hevndrama som imponerer visuelt

Kristin Aalen

Dune II spør på ny om helten Paul er den Messias som det undertrykte ørkenfolket venter på. Svaret gjør ham ikke til en frelser i kristen forstand.

I Dune II spørres det på ny om Paul Atreides (Timothée Chalamet) er frelseren fra utenverdenen som skal berge planeten Arrakis og skape fred? (Foto: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved)

Det undertrykte ørkenfolket på planeten Arrakis tror på en hellig profeti som varsler ankomsten til en Messias-skikkelse, Lisan-al-Gaib. Kan den adelige Paul være frelseren fra utenverdenen som skal berge dem og skape fred? Paul avviste det i Dune I, nå i Dune II stilles spørsmålet igjen. Han vokser inn i rollen som modig opprørsleder for frimenene. Det ideologisk-religiøse tankegodset skal jeg komme tilbake til. 

Visuelt imponerende. Det jeg virkelig liker med Dune-filmene, er de overdådige naturscenene, filmet i Jordans ørken Wadi Rum. Paul og hans mor Jessica lærer å forsere sanddynene på dansende vis for ikke å vekke opp noen livsfarlige ormer som bor i grunnen. Klipper, huler og trange fjellpass blir gjemmesteder for ørkenkrigerne. De kyndigste frimenene lærer Paul kunsten å ri på sandormer. Filmens mest praktfulle scener viser slike ritt, imponerende framstilt i form av animasjoner og spesialeffekter kombinert med opptak der skuespillerne har fått sand kastet i øynene.

Hele anmeldelsen av Dune II kan du lese her med abonnement på Vårt Land.

Jeg skriver også at regissør Denis Villeneuve har engasjert et knippe berømte filmskuespillere for å levendegjøre skikkelsene: Christopher Walken som iskald Keiser, en til det ugjenkjennelige maskert Stellan Skarsgård som baron Harkonnen, Austin Butler som hans uhyggelig maktsyke sønn og Charlotte Rampling som skummel prestinne. På de godes lag spiller Javier Bardem en troende geriljaleder, Zendaya er en nydelig frimenheltinne, Timothée Chalamet en vakker og utholdende helt, og Rebecca Ferguson en Jessica med vaklende lojalitet. Flere kunne vært nevnt, men summen er at ensemblet fungerer.

Den onde Baron Harkonnen (Stellan Skarsgård) er nådeløs og kynisk i møte med motstandere. (Foto: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved)

Publisert på vl.no 27. februar 2024


Dune II

Eventyr / Drama / Sci-Fi / Action

Regi: Denis Villeneuve

Med: Florence Pugh, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya, Christopher Walken, Austin Butler, Charlotte Rampling, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Javier Bardem, Léa Seydoux

USA 2023

2 timer 46 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen