Er norske politikere imot den barmhjertige samaritan?

Tekst: Kristin Aalen Foto: Svein Jonasen Videoopptak: Andreas Borge Håmsø

Er norske politikere imot den barmhjertige samaritan? Det var nylig tema for en debatt i Hundvåg kirke med Arne Viste, psykiater Jone Schanche Olsen, biskop emeritus Tor Berger Jørgensen og et knippe politikere.

Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet sto fast på at norsk asylpolitikk er streng og rettferdig og ikke trenger en Arne Viste til å gi arbeid til avviste asylsøkere som er ureturnerbare. Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet, derimot, overrasket forsamlingen med å gi støtte til biskop emeritus Gunnar Stålsett. Biskop emeritus Tor Berger Jørgensen inviterte Helgheim til å besøker organisasjonen Mennesker i limbo for å høre deres historier, noe Frp-politikeren takket ja til selv om han prinsipielt mener at politikere ikke skal blande seg inn i enkeltsaker.

270 personer var til stede da det tredelte arrangementet fant sted i Hundvåg kirke i Stavanger tirsdag 11. februar.

Via videolinken kan du se samtalen, duellen og paneldebatten.

Unødvendig på 1990-tallet

Temakvelden Er norske politikere imot den barmhjertige samaritan? springer ut av det arbeidet Arne Viste har gjort gjennom sitt bemanningsbyrå Plog AS for å gi papirløse og ureturnerbare asylsøkere en mulighet til å forsørge seg og sin familie. I fjor høst ble han dømt til ett års betinget fengsel. Plog AS ble dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner.

270 mennesker var til stede på arrangementet Er norske politikere imot den barmhjertige samaritan?

270 mennesker var til stede på arrangementet Er norske politikere imot den barmhjertige samaritan?

En slik debattkveld hadde ikke vært nødvendig å arrangere på 1990- og 2000-tallet. Siden 1988 var det nemlig slik at Stortinget ville at asylsøkere skulle være mest mulig selvhjulpne i dagliglivet og arbeide mens de ventet på Utlendingsdirektoratets svar på asylsøknaden deres.

Men i 2009 under Stoltenberg II-regjeringen ble retten til å arbeide for asylsøkere betydelig innskrenket.

Kirken som asylmottak

På debattkvelden ble forsamlingen invitert med på et pedagogisk stunt der alle ble bedt om å tenke seg at kirkerommet var et asylmottak. Programleder Kristin Aalen delte de frammøtte i to grupper og kunngjorde Utlendingsdirektoratet (UDI) sine regler for hvilke asylsøkere som kan få midlertidig arbeidstillatelse.

De som satt til venstre i kirken, kunne gå ut i samfunnet og finne seg arbeid fordi de

a) har vært på asylintervju, eller bevislig er fra Syria, Eritrea eller Tyrkia

b) og har vist gyldig pass

c) og har ikke fått svar fra UDI på asylsøknaden.

Disse hører til de heldige som kan jobbe mens de bor på mottak, men en uro gnager likevel i magen: For hvis de får nei til opphold fra UDI og etter diverse ankerunder får et endelig avslag, er det rett over i den gruppen som sitter til høyre i kirkerommet:

Arne Viste og Jone Schanche Olsen redegjør for hvem ureturnerbare asylsøkere er og hva det betyr for dem å få jobbe.

Arne Viste og Jone Schanche Olsen redegjør for hvem ureturnerbare asylsøkere er og hva det betyr for dem å få jobbe.

Dette er asylsøkere som ikke kan få arbeide mens de sitter på mottak fordi:

a) de har ikke vært på asylintervju og er heller ikke fra Syria, Eritrea eller Tyrkia

b) eller har ikke gyldig pass,

c) eller kommer fra den gruppen til venstre i kirken som har fått endelig avslag på asylsøknaden og dermed mister retten til å arbeide i Norge.

Det disse asylsøkerne har lov til, er å gjøre frivillig, ulønnet arbeid for en ideell organisasjon. På mottaket kan de for eksempel delta i vårrengjøring, men ikke jobbe i kantinen eller på sentralbordet.

Vistes tre eksempler

I første del av arrangementet fikk Arne Viste gi eksempler på hva slags grupper av mennesker det er han prøver å hjelpe.

Jon Helgheim (Frp) og Tor Berger Jørgensen fra Mennesker i limbo ble ikke enige om norsk asylpolitikk. Kristin Aalen er ordstyrer.

Jon Helgheim (Frp) og Tor Berger Jørgensen fra Mennesker i limbo ble ikke enige om norsk asylpolitikk. Kristin Aalen er ordstyrer.

Det ene handler om Edris fra Iran som ikke ble trodd på at han trengte beskyttelse på grunn politisk arbeid for det iranske Kurdistan. UDI ga ham avslag.

Han ble tatt 15.10.2017 på jobben som Viste hadde skaffet ham og fikk en dom mindre enn 48 timer etter at han ble tatt. Mens han sonet denne, smalt det en bombe i hjembyen som drepte storebroren hans og lemlestet faren.

Edris fikk kort tid etter oppholdstillatelse, trolig etter omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda UNE med bakgrunn i bilbomben.

Det andre eksempelet handler om en den statsløse mannen Malik. Han har fått endelig avslag og har gjort alt for å returnere, men lykkes ikke fordi han er statsløs. Han har lagt fram en rekke dokumenter på hvem han er, kontaktet den iranske ambassaden gjentatte ganger, har vært gjennom en rettsprosess i Iran, men de vil ikke gi ham iransk statsborgerskap. Han har, med støtte fra frivillige og NOAS, gjort alt som var mulig for å bevise sin statsløshet, men får likevel ikke opphold i Norge.

- Jeg støtter Gunnar Stålsetts handling overfor en ureturnerbar asylsøker, sa Per Olaf Lundteigen (Sp), omgitt av Eirik Faret Sakariassen. Geir Toskedal og Sylo Taraku.

- Jeg støtter Gunnar Stålsetts handling overfor en ureturnerbar asylsøker, sa Per Olaf Lundteigen (Sp), omgitt av Eirik Faret Sakariassen. Geir Toskedal og Sylo Taraku.

Det tredje eksempelet er Dawit - en mann med kone og tre små gutter i Norge, Andreas (2012), Christian (2014) og Johannes (2015). Han fikk vaske biler for Plog AS i to dager før han ble stanset av politiet og deretter utvist av landet.  

Kona hans har helseproblemer, og kommer til å bli enslig trebarnsmor hvis Dawit reiser. Hun vil aldri kunne få nok inntekt til at familiegjenforening vil kunne innvilges. Derfor vet Dawit at frivillig retur for å søke om familiegjenforening fra sitt hjemland vil medføre at han aldri får treffe sin kone og sine barn igjen.

Politikerne

Hva politikerne mente om Vistes eksempler og handlinger, må du lytte til i video-opptaket der Jon Helgheim først møter Tor Berger Jørgensen, styreleder i organisasjonen Mennesker i limbo og tidligere biskop til duell.

Deretter diskuterer politikerne Eirik Faret Sakariassen (SV), Per Olaf Lundteigen (Sp), Geir S. Toskedal (KrF) og Sylo Taraku (Ap) i hvilken grad det finnes et flertall på Stortinget for å hjelpe asylsøkere med endelig avslag som synes å ha strandet i Norge av ulike årsaker.

Deltakere:

Samtale:

Arne Viste

Jone Schanche Olsen, psykiater

Duell:

Tor Berger Jørgensen, biskop emeritus

Jon Helgheim (Frp)

Paneldebatt:

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Per Olaf Lundteigen (SP)

Geir S. Toskedal (KrF)

Sylo Taraku (Ap)

Sted: Hundvåg kirke

Dato: 11. februar 2020

Kristin Aalen