Interessant om mafiabossens datter

Kristin Aalen

Mafiaen i Italia overlever fordi kriminelle mønstre og idealer går i arv i familier. Er det overhodet mulig for en datter å bryte ut av miljøet?

Hvordan skal 15 år gamle Chiara (Swamy Rotolo) som bare ønsker å leve et alminnelig liv, slippe unna mafiafamilien hun er fanget i? (Foto: Mer Filmdistribusjon)

Chiara, mafiaens datter er siste film i en trilogi som filmskaper Jonas Carpignano har laget fra regionen Calabria – på tåspissen av den italienske støvelen på kartet. Her ligger havnebyen Gioia Tauro som kontrolleres av 'Ndrangheta, et mafianettverk som livnærer seg av å smugle kokain, heroin og våpen.  

Byen har klare sosiale befolkningslag som regissøren tar for seg i hver av filmene. Nederst på rangstigen er svarte arbeidsinnvandrere fra Afrika, skildret i Middelhavet der to unge gutter fra Burkina Faso tror de har funnet lykkeland ved å komme til Sør-Italia. Et klassenivå høyere opp rår fattige sigøynere. I A Ciambra prøver en fjorten år gammel romanigutt å forsørge familien sin ved hjelp av samme kriminelle metoder som hans far og eldre bror akkurat har blitt fengslet for.  

Mafiaboss

Og nå til en hel-italiensk kjernefamilie bestående av Claudio, hans kone Carmela og deres tre døtre. Chiara, mafiaens datter innledes med at storfamilien feirer 18-årsdagen til eldstedatter Giulia. Men hvorfor har ikke faren kraft og humør til å holde den forventede talen til bursdagsbarnet?  

Få dager senere får femten år gamle Chiara – filmens hovedperson – et rystende innsyn i hva hennes far egentlig driver på med. Det dilemmaet Carpignano langsomt bygger opp til, er hvorvidt tenåringen kan leve greit videre med at faren smugler narkotika, ja, at han lever så farlig at andre vil ta livet av ham. 

En mafiaboss, hans kone og tre døtre. Kvinnene kontrolleres av mennene i mafianettverket 'Ndrangheta. (Foto: Mer Filmdistribusjon)

Den som venter seg et grundig innsyn i hva 'Ndrangheta driver med i Gioia Tauro, vil bli skuffet. Perspektivet ligger trofast hos Chiara slik at vi bare aner hvilken lyssky geskjeft storfamiliens voksne er innblandet i. Men det gjør inntrykk når jenta i brokker og biter begynner å fatte hva som foregår: To menn forhandler i skjul ute på gaten, faren og moren diskuterer heftig på gangen, en bombe sprenger bilen deres, en hemmelig skapdør leder ned til en overlevelsesbunker i kjelleren. Alt moren og storesøster Giulia vil si til Chiara, er at hun misforstår og skal glemme det hele.  

Amatører. Carpignanos metode i trilogien er å filmatisere sine fiktive manus ved bruk av amatørskuespillere. Unge Swamy Rotolo og flere i hennes familie spiller mafia-familien. Det merkes at Swamy ikke er en erfaren skuespiller, like fullt har hun et uttrykksfullt ansikt og en sorgtung tilstedeværelse som gir nerve til drømmeaktige, marerittlignende scener. At hun selv etter hvert må gjemme seg i kjellerbunkeren, øker følelsen av manglende utvei – hvordan skal en jente som bare ønsker å leve et alminnelig liv, slippe unna den sosiale settingen familien hennes er fanget i? 

Det kan innvendes at mange dvelende, mørke scener blir i lengste laget – jeg savner framdrift og dybde i personene og handlingen. Enkelte logiske brister irriterer, som at Chiara ikke må bruke kode for å ringe fra en mobiltelefon hun plutselig finner. 

Kvinners skjebne

Det er ikke tilfeldig at Carpignano lar mafiabossen Claudio ha tre døtre. Et viktig perspektiv i filmen er den skjebnebestemte framtiden for jenter i 'Ndrangheta. Av de glimtene regissøren gir, forstår man at de ikke får bestemme selv hvem de skal gifte seg med. Fedre, fettere og brødre krever absolutt lydighet. Slik vedlikeholdes det kriminelle familienettverket ved at kvinnene ikke får opponere, og hvis de gjør det, straffes de på grufullt vis.  

Chiara får et tilbud – for ikke å si påbud – av lokale myndigheter om å flytte til en fosterfamilie på en annen kant av landet for å slippe unna mafiaen. (Foto: Mer Filmdistribusjon)

Francis Ford Coppolas fantastiske Gudfaren I-III (1972-1990) ga oss en grunninnsikt i mafiaens fryktelige metoder. Chiara, mafiaens datter, er bare et blekt ekko av den trilogien. Men det nye her er innsynet i hvordan det italienske samfunnet i dag forsøker å bekjempe 'Ndranghetas kontroll gjennom familiebånd. Chiara får et tilbud – for ikke å si påbud – av lokale myndigheter om å flytte til en fosterfamilie på en annen kant av landet og aldri mer ha kontakt med biologisk mor, far eller søstre.

Hva jenta velger å gjøre, skal jeg ikke avsløre, men at det er et vanskelig valg for å femtenåring, sier seg selv.

Publisert i Vårt Land 19. mai 2022

Chiara, mafiaens datter

Drama

Regi: Jonas Carpignano

Med: Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Grecia Rotolo, Carmela Fumo

Italia 2021

2 timer 1 minutt

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen