Når intet blir som før

Kristin Aalen

Å overleve en massakre setter dype spor. Regissør Alice Winocour har laget en sterk film om en kvinne som får livet snudd opp ned etter å ha opplevd terrorskyting i Paris.

Mia (Virginie Efira) er rammet av hukommelsestap etter å ha overlevd en terrormassakre. (Foto: Storytelling Media)

Dessverre er ikke filmens brutale hendelser så fjerne som vi skulle ønske. Mange nordmenn har siden 2011 måttet leve med fysiske arr og psykiske følger av det forferdelige 22. juli-angrepet mot regjeringsbygget og på Utøya. Og i fjor kom barskytingen i Oslo sentrum der to mennesker ble drept og flere skadet.  

Terrorangrep har gitt oss et substantiv vi knapt brukte før: En overlever. Også pårørende av overlevere blir rammet. På nært hold ser de hvor endret deres kjære er blitt, kanskje så dyptgripende at vedkommende ikke klarer å gjenerobre hverdagen og la alt bli som før. Iallfall ikke før det har gått meget lang tid.  

Fatter vi som ikke har opplevd noe så fryktelig, hva terroren gjør med overleverne? Neppe, til det er en massakre så ekstrem at det nærmest er umulig å forestille seg hvilke merker den setter i ofrenes kropper og sinn. 

Broren overlevde. Den franske regissøren, Alice Winocour, har en bror som overlevde terroranslaget på Bataclan-teateret i Paris i november 2015. Der ble 118 mennesker drept av islamske jihadister. I tillegg omkom flere i samtidige skytinger andre steder i byen.  

Minner om Paris er ingen dokumentar, men en fiksjonsfilm der Winocour levendegjør hvor livsendrende det er for Mia, en kvinne tidlig i førtiårene, å ha sluppet fra en barskyting med livet i behold.

Hele anmeldelsen kan du lese her som abonnent på Vårt Land.

Publisert 2. mai 2023

Minner om Paris (Revoir Paris)

Regi: Alice Winocour

Med: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin

Frankrike 2022

1 time 45 minutter

Aldersgrense: 15 år

Kristin Aalen