Sterkt drama fra rumensk mester

Kristin Aalen

DEN STORE PRØVEN

Terningkast: 5

Cristian Mungiu vant Gullpalmen for sin film om illegal abort i det kommunistiske Romania. Nå er han tilbake med et nåtidsdrama om en far som tyr til bestikkelser for å hjelpe en datter.

Faren (Adrian Titieni) vil at datteren Eliza (Maria-Victoria Dragus) skal emigrere til England for å få et bedre liv.

Faren (Adrian Titieni) vil at datteren Eliza (Maria-Victoria Dragus) skal emigrere til England for å få et bedre liv.

Ikke tenk ”å, rumensk regissør, det går vi forbi”. Det bemerkelsesverdige er hvor mange regissører fra Romania som på 2000-tallet har levert filmatiske perler.

Norske kinogjengere vil kunne huske Herr Lazarescus død av Cristi Puiu (2005), gullpalmevinneren 4 måneder, 3 uker og 2 dager av Cristian Mungiu (2007) og gullbjørnvinneren Mor og sønn av Calin Peter Netzer (2013).

Man snakker rett og slett om en rumensk nybølge og sikter til filmskapere, manusforfattere, fotografer og skuespillere født rundt midten og sist på 1960-tallet, slik filmkritiker Terje Eidsvåg skildrer det i artikkelen ”20 gode grunner til å se på Romania” i filmtidsskriftet Z.

Denne gylne generasjonen har laget filmer om livet under kommunismen, etterdønningene etter revolusjonen i 1989, rumensk nåtidsdrama, men også fra historiske epoker.

Cristian Mungiu på ny

I mai i fjor gjorde Cristian Mungiu det nok en gang godt i Cannes da han stakk av med prisen for beste regi med dramaet Den store prøven. I januar var jeg med på å gi filmen den internasjonale Fipresci-prisen på filmfestivalen i Tromsø.

Det regissøren lykkes imponerende godt med, er å skildre individer som strever med etiske valg samtidig som de rammes inn av et samfunn gjennomsyret av løgn, bestikkelser og korrupsjon.

Eliza må peke ut en mulig overfallsmann. I vinduet speiler farens ansikt seg til høyre.

Eliza må peke ut en mulig overfallsmann. I vinduet speiler farens ansikt seg til høyre.

Den store prøven handler om kirurgen Romeo Aldea som ikke ser noen framtid for sin tenåringsdatter Eliza hvis hun blir værende i Cluj, Romanias neststørste by. Til tross for at landet ble kvitt kommunismen i 1989 og kom inn i EU i 2007, er ikke utsiktene til å leve et godt liv i hjemlandet særlig store, synes faren.

Nå har legedatteren blitt forespeilet et stipend til universitetet i Cambridge i England på betingelse av at hun får de beste karakterer ved skoleslutt. Det kunne jenta fint ha greid, hadde det ikke vært for at hun rystes av et voldtektsforsøk like før avgangseksamen.

Moralsk tommeskrue

Dermed kan regissøren vri til en moralsk tommeskrue rundt far og datter: Hva om innflytelsesrike personer kan bestikkes til å besørge et godt eksamensresultat for Eliza?

Jeg skal ikke røpe detaljene i den etisk tvilsomme vei faren slår inn på og hva det fører til.

Tematisk kan dramaet minne om Calin Peter Netzers Mor og sønn, der en mor tyr til bestikkelser for at sønnen skal slippe straff for å ha kjørt på et barn.

Filmen blir ikke mindre aktuell av demonstrasjonene i Romania nylig fra folk som raste mot politikere som ville gjøre det lovlig å bestikke med beløp opp til rundt 400.000 kroner.

Datteren Eiiza vil heller være i hjemlandet med kjæresten enn å emigrere til England. Faren er uenig.

Datteren Eiiza vil heller være i hjemlandet med kjæresten enn å emigrere til England. Faren er uenig.

Sikkert er at Den store prøven iscenesetter en intens diskusjon om verdier i det rumenske samfunnet. På den ene siden har Aldea og hans kone Magda, begge med en kristen familiebakgrunn, oppdratt datteren til å være hederlig og aldri bruke uærlige metoder. Men når samfunnsforholdene forverres og foreldregenerasjonen er blitt motløs på vegne av de unge, bryter faren med sine idealer.

De lange tagningers mester

Det som også imponerer med Mungius verk, er de lange tagningene. Han er en regissør som avstår fra å klippe sammen bilder tatt med ulike kameravinkler. I stedet planlegger han intenst for å kunne filme sammenhengende scener som varer fra et par til sju-åtte minutter.

Skuespillerne er av beste merke og gis alltid sjansen til å kunne replikker og bevegelser ned til minste detalj, hvilket fører til et svært troverdig spill.

Den store prøven inngår i en rekke kinoaktuelle filmer som tematiserer de ofte irrasjonelle følelsene mellom foreldre og barn. Mungiu gjør inntrykk med sin fortelling fordi han ikke låser den inn i individenes snevre verden, men synliggjør hvordan historiens tannhjul – i dette tilfelle et Romania herjet av korrupsjon - kverner i stykker drømmen om den lykkelige familien.

Den store prøven

(Bacalaureat)

Drama

Regi/manus: Cristian Mungiu

Med: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Gelu Colceag, Rares Andrici, Petre Ciubotaru med flere.

Romania

2 timer 7 minutter

Aldersgrense: 9 år

Kristin Aalen