Under huden på Magnus

Kristin Aalen

MAGNUS
Terningkast: 5

Man kunne frykte at en dokumentar om sjakkgeniet Magnus Carlsen ville bli en overflatisk oppramsing av veien til suksess. Men nei.

Foreldrene og søstrene Carlsen backer opp den innesluttede sjakkmesteren. 

Foreldrene og søstrene Carlsen backer opp den innesluttede sjakkmesteren. 

Det finnes åpenbare likhetstrekk mellom den fiktive, hårete kvinnefiguren Eva i spillefilmen «Løvekvinnen» og dokumentaren om den norske verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen. Begge vokser opp som annerledesbarnet som mobbes av sine jevnaldrende. 

Nå er det nok urettferdig å sammenlikne de to regioppgavene, men da jeg så begge filmer med få timers mellomrom, ble forskjellen tydelig: Der regissør Vibeke Idsøe aldri kommer skikkelig under huden på sin fiktive skikkelse fra 1920-tallet, lykkes dokumentarist Benjamin Ree desto bedre i å gi noen nøkler til å forstå vårt sjakkvidunder. 

Riktignok har den 27 år gamle filmskaperen laget en formmessig tradisjonell dokumentar der han følger hovedpersonen kronologisk fra barndom via ungdom og fram til den berømtheten han i dag er. 

Men det ujålete grepet viser seg å være gullgodt. 

Magnus Carlsen var langt nede under de første rundene i kampen mot den indiske verdensmesteren Vishy Anand.

Magnus Carlsen var langt nede under de første rundene i kampen mot den indiske verdensmesteren Vishy Anand.

Det skyldes at foreldrene bidrar med video-opptak fra Magnus’ tidlige barndom. Pappa Henrik Carlsen gir enkle riss av hva som preget gutten fra han var 2 år gammel. I motsetning til sine tre søstre gikk Magnus rundt i sin egen tankeverden og var lite interessert i å utfolde seg fysisk som de andre. 

En øyeåpner for foreldrene var fireåringens evne til å pugge fakta i et hefte om alle verdens flagg og nasjoner, inkludert innbyggertall. Aha, tenkte mor og far, kanskje Magnus har anlegg for å spille sjakk. Der traff de fullstendig blink. 

Magnus Carlsen under en turnering i London i 2013.

Magnus Carlsen under en turnering i London i 2013.

Dokumentarens ene lykkekast er at Ree får bruke et vell av filmsnutter tatt opp gjennom årene som viser supertalentet i utvikling. 

Det andre er at han også fletter inn materiale som synliggjør baksiden av medaljen: Magnus ble mobbet av medelever på ungdomsskolen fordi han var så annerledes. Det er omtrent da han bestemmer seg for å bli verdensmester i sjakk. 

Men regissøren borer enda dypere og graver fram den egentlige gåten ved Magnus: Hva er det med hjernen hans som gjør at han allerede som tenåring kan slå sjakk-legenden Garri Kasparov? Hva skjer inne i hodet hans når han kan sitte med bind for øynene og vinne over de beste sjakkspillerne på Harvard bare ved å se trekkene for seg i blinde? 

Og motsatt: Hvordan kan han bli så nervøs at han gjør en masse feil i de første partiene i den berømte VM-kampen mot den indiske tittelbæreren Vishy Anand? Hva fikk Magnus til å slappe av på dag to og faktisk vinne, mot alle odds? 

Alt dette får Ree fram på utmerket vis, faktisk slik at det blir spennende selv om vi vet utfallet. 

Visst har Carlsen en eksepsjonell hukommelse. Men det fascinerende med ham er at han ikke utelukkende framstår som en mann med en datamaskin til hjerne. Ree understreker igjen og igjen at en vesentlig side ved sjakkgeniet handler om intuisjon, følelser og trygghet. 

Det foreldrene og søstrene Carlsen har gjort for å backe opp og respektere den innesluttede gutten i så måte, er rett og slett nydelig.

Publisert i Stavanger Aftenblad 23. august 2016.
 

Magnus
Dokumentar
Regi: Benjamin Ree
Med: Magnus Carlsen, Henrik Carlsen, Garri Kasparov, Vishy Anand, Ellen Carlsen, Ingrid Carlsen. 
Norge 2016
1 time 15 minutter
Aldersgrense: Tillatt for alle

 

Kristin Aalen