Rørende fulltreffer om flerkulturelle identiteter

Kristin Aalen

Leker like barn best? Eller kan innvandrere og etniske nordmenn bli glad i hverandre og danne flerkulturelle familier? Tv-serien Norsk-ish tematiserer dette på glitrende vis.

Venninnene Tina (Amanda Hedvig Lie Strand) og Fariba (Nasrin Khusrawi) feirer 17. mai på Grünerløkka. Begge er født i Norge, men Fariba må likevel streve mer på grunn av sin iranske bakgrunn. (Foto: NRK)

Venninnene Tina (Amanda Hedvig Lie Strand) og Fariba (Nasrin Khusrawi) feirer 17. mai på Grünerløkka. Begge er født i Norge, men Fariba må likevel streve mer på grunn av sin iranske bakgrunn. (Foto: NRK)

Etniske nordmenn studerer i utlandet og kommer hjem med partner fra en annen kultur. Annen generasjons innvandrere, født og oppvokst i Norge, snakker norsk uten aksent, men får på grunn av mørkt hår og hudfarge likevel spørsmål om hvor de kommer fra. Nei, så sannelig, Norge er ikke lenger kulturelt homogent.  

NRK-serien Norsk-ish klarer på livlig vis å levendegjøre utfordringene med å ha en bindestreks-identitet, som enkeltpersoner og i parforhold. Manusforfatterne Bahareh Badavi og Melike Leblebicioglu fletter inn en rekke erfaringer på tankevekkende vis og sparker i flere retninger. 

De åtte episodene er lagt til Grünerløkka i Oslo og følger indisk-norske Amrit som er kjæreste med norske Tina; tyrkisk-norske Helin som har bak seg mislykkede forhold med norske menn; og iransk-norske Fariba som er alene med en sønn etter at samboerskapet med norske Anders har gått i stykker. 

Amrit, Tina, Helin og Fariba er nære venner og møtes stadig i baren Glassi som Amrit driver. 

Krysspress

Hvordan de fire strever med kjærligheten og med å etablere seg i en varig relasjon, påvirkes av forventninger fra foreldregenerasjonen: Amrits indiske mor ønsker en indisk svigerdatter. Helins tyrkiske mor stiller krav til en svigersønn, men ikke nødvendigvis så strenge som vi tror. Faribas iranske far er lei av å passe barnebarnet fordi han frykter at hans voksne datter får et dårlig rykte ettersom hun går mye ut på byen. 

Tyrkisk-norske Helin (Selda Ekiz, til høyre) og hennes lillesøster Eda (Simay Leblebicioglu) diskuterer om man må gifte seg av kjærlighet eller velge mann etter fornuften.

Tyrkisk-norske Helin (Selda Ekiz, til høyre) og hennes lillesøster Eda (Simay Leblebicioglu) diskuterer om man må gifte seg av kjærlighet eller velge mann etter fornuften.

I krysspresset mellom foreldres kulturelle og moralske forventninger og de unge voksnes egne drømmer og forestillinger om hvem de er, oppstår en rekke kollisjoner. Amrit har ikke våget å fortelle moren om sin norske kjæreste. Tina har en travel jobb og vil ikke ha barn ennå. Det blir Amrit lei seg for fordi han kjenner morens ønske om barnebarn. Bør han heller vende øynene mot vakre Deepi, en indisk kvinne som moren vil koble ham med? 

Den tyrkisk-norske gynekologen Helin blir sjokkert da lillesøsteren er blitt gravid med sin norske kjæreste uten å være gift. Hva vil familien deres si? For ikke å snakke om den moralsk strenge moren til hennes tyrkiske kjæreste, Osman, hvis hun får høre om dette? 

Fariba, den kanskje norskeste av de tre bindestreks-skikkelsene, ignorerer foreldrenes krav om å respektere deres kultur og religion. Hun jobber som fotograf og eksperimenterer med å montere hijab-kledde figurer i Edvard Munchs malerier. Straks hisser hun på seg troende muslimer så vel som et sekulært norsk kunstmiljø i en strålende iscenesatt Dagsnytt 18-debatt. Her har regissør Terje Rangnes laget en herlig eksplosiv konfrontasjon. 

Dyktige skuespillere

Det er mange grunner til at serien er blitt livlig og morsom å følge. Én ting er at de dyktige skuespillerne Selda Ekiz, Ravdeep Singh Bajwa, Nasrin Khusrawi og Amanda Hedvig Lie Strand gjør en utmerket jobb i sine hovedroller. En annen er at manusforfatterne har skapt portretter som ofte overrasker med å vise hvor langt skikkelsene har kommet i å smelte sammen det norske og det indiske, tyrkiske eller iranske. 

Indisk-norske Amrit (Ravdeep Singh Bajwa) driver baren Glassi der vennene hans gjerne kommer på besøk.

Indisk-norske Amrit (Ravdeep Singh Bajwa) driver baren Glassi der vennene hans gjerne kommer på besøk.

Sterk i så måte er formaningen som Faribas far gir sine iranske venner: – Nå må vi fedre slutte med å baktale hverandre for hvordan våre voksne barn lever. Vi bor i Norge nå og har det bedre enn i Iran! 

En krangel mellom konservative Osman og liberale Helin om moral og kjønnsroller er også flott regissert. En samtale mellom Amrit og Tina om hvorvidt kjærlighet er mulig på tvers av kulturer, er ytterst rørende. 

Viktig debatt

Det siste tiåret har vi ført en viktig, til dels hissig debatt om kulturelt mangfold og norske verdier. Norsk-ish utgjør en glimrende ytring i denne diskusjonen ved å skildre at møtet mellom kulturer kan være smertefullt og forvirrende, men også fruktbart og givende. 

Tidvis avdekker Norsk-ish den samme vonde sårheten som i Ung og lovende, en tv-serie som viste hvor vanskelig det er å finne seg selv som ung voksen når valgmulighetene er uendelige, men det likevel er så lett å mislykkes. Terje Rangnes og hans manusforfattere har likevel lagt på et lag med sjarmerende humor som gjør Norsk-ish hakket morsommere og lettere i tonen. 

Det er bare å håpe på en ny sesong som vil skildre hvordan det går med Amrit, Tina, Helin og Fariba.

Publisert i Vårt Land 14. oktober 2020

Norsk-ish

Drama-serie

Regi: Terje Rangnes

Manus: Bahareh Badavi, Melike Leblebicioglu

Med: Selda Ekiz, Ravdeep Singh Bajwa, Nasrin Khusrawi, Amanda Hedvig Lie Strand med flere

Norge 2020

8 episoder NRK

Kristin Aalen