Mannsdominert Arbeiderparti avkles i nådeløs serie

Kristin Aalen

Tv-serien Makta har ingen servil respekt for det som var Norges største parti i 99 år. Første sesong raljerer frekt og festlig med mektige menn som ikke ville ha Gro Harlem Brundtland til statsminister.

Ennå gode venner. Gro Harlem Brundtland (Kathrine Thorborg Johansen) og Reiulf Steen (Jan Gunnar Røise) på landsmøtet i Arbeiderpartiet midt på 1970-tallet. (Foto: Erika Hebbert, Motlys/Novemberfilm) 

Makta får gjennom besk satire fram hvor nedlatende menn i posisjon behandlet en dyktig kvinne som Gro. Ap-politikere som Odvar Nordli, Ronald Bye, Reiulf Steen og Bjartmar Gjerde innså midt på 1970-tallet at de burde inkludere en kvinne i partiets toppledelse. Men seg imellom fnyste de av Gro som hadde gått på Harvard og var gift med en Høyre-mann.  

Motstrebende ble hun i 1974 gitt jobben som miljøvernminister av statsminister Trygve Bratteli, en oppgave hun løste utmerket. Serien får glimrende fram dobbeltkommunikasjonen i «gutteklubben» rundt henne, der Reiulf Steen drømmer om å nå til topps. Så går det slag i slag – Odvar Nordli tar over etter Bratteli, Steen blir partiformann, Gro nestformann – men så skyves hun brått ut av regjeringen. Hun er for flink for mennene og dessuten for populær blant folk flest. Straks hvisker mannfolka over ølglassene at hun er for ambisiøs og sikler etter makt. Hun, derimot, understreker stadig at hun ikke deltar i deres renkespill.

Hele anmeldelsen kan du lese her med abonnement på Vårt Land:

Publisert 28. oktober 2023

Makta

Underholdningsserie på NRK

Regi: Yngvil Sve Flikke og André Chocron.

Serieskapere/manusforfattere: Silje Storstein, Kristin Grue og Johan Fasting

Med: Kathrine Thorborg Johansen, Jan Gunnar Røise, Anders Baasmo, Øyvind Brandtzæg, Trond Espen Seim med flere.

Seks episoder à 50 minutter

Kristin Aalen