Skuffende film om Israels jernkvinne

Kristin Aalen

Vil du bli kjent med statsminister Golda Meir, er ikke filmen Golda et sted å starte. Den er en forunderlig kjedelig framstilling av «jernkvinnen fra Israel», som hun ble kalt.

I 1974 ble statsminister Golda Meir (Helen Mirren) forhørt av en kommisjon om hvorvidt hun tok riktige valg i forkant av Egypt og Syrias angrep på Israel i oktober 1973. (Foto: Ymer Media)

Mange vil huske kvinnen med en hårdult i nakken, store øyenbryn og en kraftfull framtoning. Israels statsminister for femti år siden ledet landet sitt gjennom harde konfrontasjoner med arabiske land som ville kaste den lille staten ut av Midtøsten.  

Hvem var Meir? Hva ga henne en slik enestående posisjon blant mannlige politikere i hjemlandet?  

Kanskje tror den israelske regissøren Guy Nattiv at vi kan svarene fra før: At hun som åtteåring emigrerte fra Ukraina til USA med familien sin. At hun rømte hjemmefra fordi moren ville få henne gift og ut i jobb i stedet for å ta videre utdannelse. At hun emigrerte med sin mann, Morris Meyerson, til Palestina i 1921 og ble en aktiv sionist som arbeidet i kibbutz. At hun dro på turer til USA og samlet inn millioner av dollar til å etablere staten Israel. At hun etter å ha vært arbeids- og utenriksminister, ble statsminister våren 1969. Da lå landet i en utmattelseskrig med Egypt som ville presse Israel til å returnere Sinai-halvøya som landet hadde okkupert i løpet av seks dager i 1967.

Intet av dette viser Golda.

Hele anmeldelsen kan du lese med Vårt Land-abonnement her.

Publisert på vl.no 7. september 2023

Golda

Drama / Thriller / Krigsfilm / Biografi

Regi: Guy Nattiv

Storbritannia 2023

Med: Helen Mirren, Liev Schreiber, Camille Cottin, Ed Stoppard, Dominic Mafham, Ben Caplan

1 time 40 minutter

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen