Kvinnelig stjernestøv fenger

Kristin Aalen

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
Terningkast: 5

Mange frykter at nok en runde med Star Wars-filmer vil kjøre konseptet på tomgang. Men forhistorien til neste års episode 8 fungerer utmerket, takket være kvinnelig hovedrolle.

Darth Vader dukker opp og tar i bruk sin røde lyssabel.

Darth Vader dukker opp og tar i bruk sin røde lyssabel.

I fjor, etter 10 år pause, gjenopplivet J.J. Abrams science fiction-universet med «Episode 7: Kraften våkner». Da lyktes det manusforfatterne å videreføre ånden fra de seks foregående episodene, fire av dem regissert av George Lucas. 

Nå har Disney kjøpt rettighetene til konseptet og plassert Gareth Edwards i registolen, noe som ikke bør bekymre fansen synderlig, viser det seg.  

Den arrogante Dr. Krennic (Ben Mendelsohn) sørger for å utvikle masseødeleggelsesvåpenet Dødsstjernen.

Den arrogante Dr. Krennic (Ben Mendelsohn) sørger for å utvikle masseødeleggelsesvåpenet Dødsstjernen.

Jedikrigerne mot sithene

Grunnpremisset er det samme: De gode jedikrigerne gjør opprør mot Imperiet, ledet av de onde sithene. Det hele foregår et ubestemmelig sted i en galakse langt, langt borte. Men ”Rogue One”, som blir navnet på et kapret romskip, er en frittstående fortelling innenfor stjernekrig-universet. 

Dermed dukker det opp nye, friske personer, slik som forskeren Galen Erso, som har flyktet ut i ødemarken med kone og datter for å slippe unna Imperiets krav. Den lille familien tror nemlig mer på den lyse siden av Kraften enn på den mørke Keiserens kontroll, for å si det slik.

Filmens preludium fungerer godt fordi det leder rett inn i drakampen mellom de gode og de onde: Forskningssjef Krennic, svært arrogant og ekkelt spilt av Ben Mendelsohn, dukker opp og vil tvinge pappa Erso (Mads Mikkelsen) til å hjelpe Imperiet med å utvikle et masseødeleggelsesvåpen, Dødsstjernen.

Kvinnelig hovedrolle

Jyn ”Stjernestøv” Erso (Felicity Jones) slutter seg til opprøret mot Imperiet i den nye Star Wars-filmen.

Jyn ”Stjernestøv” Erso (Felicity Jones) slutter seg til opprøret mot Imperiet i den nye Star Wars-filmen.

Dramaets egentlige handling foregår mange år senere da Galens datter Jyn – som han yndet å kalle Stjernestøv - er blitt voksen. Hun levendegjøres utmerket av Felicity Jones og dras inn i opprørernes kamp. Målet blir å ødelegge det dødbringende stjernevåpenet som Imperiet har lykkes i å produsere.

Jones´ hovedrolle er vesentlig for at jeg skal gidde å engasjere meg i storyen, akkurat slik Daisy Ridley i fjorårets episode ga spenst og energi til skraphandleren Rey. Star Wars-filmene har jo alltid vært mest en guttegreie. At kvinner med bein i nesa får spille en hovedrolle, kan hjelpe til å hekte på den mer lunkne delen av det kvinnelige publikummet. 

Gode bipersoner

Viktig er det også at Jyn ”Stjernestøv” Erso har fått en fin bukett med bipersoner rundt seg (til erstatning for figurer som krydret tidligere filmer, som Chewbacca og mini-roboten BB-8). Her kan vi bli usikre på den mystiske, upålitelige opprøreren Cassian og imponert av den blinde Chirrut Imwe som tror Kraften kan beskytte ham mot alle farer. Det hjelper godt at kampglade Baze dundrer løs med geværet, samt at den lett forvirrede piloten Bodhi trår til med sin kompetanse. Legg dertil den pent britisk-talende roboten K-2SO, den eneste skikkelsen som sørger for glimt av humor i ”Rogue One”.

Spektakulært

Opprørerne må kjempe hardt mot Imperiets gedigne robotkrigere.

Opprørerne må kjempe hardt mot Imperiets gedigne robotkrigere.

Så går no´ dagan i galaksene, med stadige oppgjør mellom opprørerne og Imperiets hvite stormtropper, mellom den onde Darth Vaders medløpere og Jyn og hennes lille flokk. 

Scenografien i verdensrommet er spektakulært utformet – noe annet ville vært overraskende med dagens datateknologi. Spenningen bygger seg greit opp til et tommeskrueklimaks der Jyn i aller, aller siste sekund berger eksistensen, dog slik at flere i motstandsbevegelsen må ofre livet for den gode sak. Det hele er drivende akkompagnert av veteranen John Williams’ kraftfulle musikk. 

Men det avgjørende er at de storslåtte effektene og det visuelle fyrverkeriet ikke fullstendig overskygger det indre dramaet. Det sørger Felicity Jones for.

Rogue One: A Star Wars Story
Action / Eventyr / Sci-Fi
Regi: Gareth Edwards
Med: Felicity Jones, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen, Forest Whitaker, Alan Tudyk med flere.
USA 2016
2 timer 13 minutter.
Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen