Atombombens far angret etterpå

Tekst: Kristin Aalen

Kjernefysiker Robert Oppenheimer utviklet atombomben for å avslutte andre verdenskrig. Etter ødeleggelsen av Hiroshima og Nagasaki kjempet han forgjeves for nedrusting. Christopher Nolan har laget et storslagent biografisk epos.

Da Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) så det enorme lyset fra testsprengningen av verdens første atombombe, husket han en setning fra hinduskriftet Bhagavad Gita: «Jeg har blitt døden, verdens ødelegger.» (Foto: Universal Studios. All Rights Reserved)

Jeg går nedtrykt ut av kinosalen. Russlands aggressive krig i Ukraina med trusler om bruk av atomvåpen gjør Christopher Nolans drama Oppenheimer skremmende aktuelt. På et tidspunkt i filmen spør forskeren om menneskeheten vil kunne tilgi ham det han bidro til.

Hele anmeldelsen kan du lese her som abonnent på Vårt Land:

Mitt svar er at det kjennes vanskelig å tilgi de mange tusen fysikerne, USAs militære og politikere som i all hemmelighet gjennomførte prosjektet med å lage kjernefysiske våpen. Riktignok fryktet de amerikanske aktørene at nazistene i Tyskland var på god vei til å lage en atombombe. Oppenheimers moralske forsvar for å fullføre sitt prosjekt var at en fryktelig bombe vil virke så avskrekkende at det vil ende all krig på kloden for godt.  

I ettertid framstår ideen som forferdelig naiv. Da USA slapp to atombomber for å stanse Japans krigføring i august 1945, omkom 135.000 mennesker. Siden da har menneskeheten lidd under et våpenkappløp vi ennå ikke har sett slutten på. 

Viktig film. Oppenheimer er blitt en viktig og storslagen biografisk film. Det er ikke overraskende fra den britiske regissøren Christopher Nolan som har levert gedigne filmer før (Inception, Dunkirk). Nå er det relevant å minne om hans formidable drama Interstellar (2014). Stjernetåker og svarte hull i verdensrommet hentes fram igjen idet unge Oppenheimer på 1920-30-tallet forsøker å forstå paradoksene i Albert Einsteins teori om kvantefysikk. Erkjennelsene leder ham videre og ender med kunnskapen om hvordan man spalter tunge atomkjerner til bruk i en voldsom bombe.

Publisert på vl.no 19. juli 2023

Oppenheimer

Drama

Regi: Christopher Nolan

Med: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Kenneth Branagh, Rami Malek, Trond Fausa med flere.

USA 2023

3 timer

Aldersgrense: 12 år

Kristin Aalen