Har du en Olaf H. Lange på veggen?

Tekst: Kristin Aalen       Foto: Jonas Haarr Friestad

Sjekk signaturen på det gamle maleriet du har på veggen. Står det Olaf Lange eller O.L. der, vil Stavanger kunstmuseum gjerne høre fra deg.

- Fargeraderingen ”Tang” fra 1912 er et av Olaf H. Langes hovedverk. Nylig fant jeg et maleri i storformat av samme motiv i privat eie, sier kunsthistoriker Arnhild Sunnanå, til venstre. - Nå må publikum hjelpe oss å finne flere Lange-malerier, sier Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum.

- Fargeraderingen ”Tang” fra 1912 er et av Olaf H. Langes hovedverk. Nylig fant jeg et maleri i storformat av samme motiv i privat eie, sier kunsthistoriker Arnhild Sunnanå, til venstre. - Nå må publikum hjelpe oss å finne flere Lange-malerier, sier Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum.

Nylig trakk museet fram de storslåtte billedvevene i Art Noveau-stil til stavangerkunstneren Frida Hansen. I juni åpner en utstilling med maleriene til Kitty L. Kielland. Men nå letes det etter verker av kvinnenes yngre slektning: Olaf Helliesen Lange.

- Han var en anerkjent europeisk kunstner som utmerker seg med sine fargeraderinger i kobberstikk. Disse eier vi mange versjoner av, sier Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum.

- De 80 maleriene hans, derimot, finnes hovedsakelig i privat eie. Vi vet ofte ikke hos hvem. Nå håper vi Aftenbladets lesere kan hjelpe oss slik at vår utstilling høsten 2018 blir så bred som mulig.

Kunsthistorisk forskning

Ueland får verdifull hjelp av kunsthistoriker Arnhild Sunnanå til å forberede utstillingen. På kunstmuseet viser de to fram et av Langes symbolistiske fargeraderingsmotiver, kalt ”Tang”: Fem nakne kvinneskikkelser er festet til havbunnen lik vaiende tangklaser. Bare hodene med flammende rødt hår stikker så vidt opp over vannflaten.

- Dette er et av Langes hovedverk. Jeg ble jublende glad da jeg nylig fant det savnede ”Tang”-maleriet i storformat i privat eie, sier Sunnanå.

Hun fullførte nylig sin masteroppgave om Lange der hun har tolket tre av hans i alt ni fargeraderingsmotiver.

Selvportrett av Olaf H. Lange fra 1906. Lyset lar halvparten av kunstnerens ansikt forbli i mørket, muligens for å antyde menneskets underbevissthet. Et japansk kakemono (rullebilde) i bakgrunnen viser til den japanske kunsten som en viktig inspirasjonskilde for Lange. Eid av Stavanger Kunstmuseum/MUST. (Foto: May Johannessen)

Selvportrett av Olaf H. Lange fra 1906. Lyset lar halvparten av kunstnerens ansikt forbli i mørket, muligens for å antyde menneskets underbevissthet. Et japansk kakemono (rullebilde) i bakgrunnen viser til den japanske kunsten som en viktig inspirasjonskilde for Lange. Eid av Stavanger Kunstmuseum/MUST. (Foto: May Johannessen)

- Jeg valgte en historisk-biografisk tilnærming etter at jeg fikk tilgang til 28 brev som Lange skrev til kunstnervenner. Slik fant jeg ut mye om ideene bak de mytologiske og litterære motivene han valgte. Han hentet inspirasjon fra forfattere som Edgar Allen Poe og Gustave Flaubert, men også vår hjemlige dikter Sigbjørn Obstfelder, sier Sunnanå.

Etterlyser debutmaleri

Sunnanå har funnet belegg for at Lange var påvirket av to høyst kunstkompetente slektninger i Stavanger: Den 30 år eldre Kitty Lange Kielland (tremenning på farssiden) og den 20 år eldre Frida Hansen (søskenbarn på morssiden).

- På hvilken måte?

- Olaf hadde begynt å tegne og male allerede som barn. Han fikk være med Kitty til Jæren for å male blant annet i 1897, like før han dro til Paris for å studere ved samme kunstakademi som hun hadde gått på. Ett av bildene vi etterlyser, er ”Sommernatt paa Jæderen” som han debuterte med på høstutstillingen i Kristiania i 1898.

- Bildet ble solgt fra Stavanger kunstforening året etter. Sjansen er stor for at det befinner seg på en vegg i Rogaland. Men hos hvem? undrer Sunnanå.

Resten av intervjuet om Olaf H. Lange finner du i denne lenken til aftenbladet.no publisert 11. april 2017.

Disse Lange-bildene etterlyses særlig:

1.   ”Sommernatt paa Jæderen” fra 1898.

2.   Flere motiv av landskap og folk fra Jæren, Bretagne og Normandie, 1897-1902.

3.   Dekorative kort fra 1903.

4. Motiver fra Stavanger og omegn, deriblant Rosenberg, Sivertsens kulltomt og Graverens Teglverk.

5. Motiv fra Ulvik og Sogn.

6. Et 6 meter langt, tredelt maleri.

7. Blomsterbilder (blant annet Roser, Juleroser, Alpeviol)

8. 2 storformat malerier: Kopi etter Goya og kopi etter Rembrandt

9. Sort/hvitt radering etter Velazquez.

10. Motiv fra Tau under 2. verdenskrig

Olaf H. Lange

Hvem: Kunstner født i Stavanger i 1875, død 1965

I slekt med: Var søskenbarn til vevkunstneren Frida Hansen og tremenning til maleren Kitty L. Kielland.

Hva: Stavanger kunstmuseum lager høsten 2018 en utstilling med Langes kunst.

Kjent for: Fargeraderinger i kobberstikk med symbolistiske motiver i Jugend-stil.

Hvor: Bodde lenge i utlandet, særlig i Tyskland.

Malerier: Under 1. og 2. verdenskrig bodde han blant annet i Stavanger og på Tau og solgte mange malerier som nå etterlyses.

Kristin Aalen