Havet, døden og kjærligheten

Kristin Aalen

Terningkast: 3

Det må være ille å drive rundt i Stillehavet etter at en orkan har ødelagt seilbåten. Like fullt er det krevende å lage spennende film av det.

Er det mulig å overleve 41 døgn i en ramponert seilbåt som driver rundt på Stillehavet? Tami (Shailene Woodley) og Richard (Sam Claflin) møter enorme utfordringer.

Er det mulig å overleve 41 døgn i en ramponert seilbåt som driver rundt på Stillehavet? Tami (Shailene Woodley) og Richard (Sam Claflin) møter enorme utfordringer.

Den sanne historien om kjæresteparet Richard Sharp og Tami Oldham Ashcraft som i 1983 påtok seg å føre en seilbåt fra Tahiti til San Diego i California, er sterk og rørende. Men som dramafilm er slike fortellinger vriene å få skikkelig gode.

Tenk bare på Kon-Tiki-filmen som i noen skumle minutter datt litt sammen. Det var nemlig lite dramaturgisk spenning i å se et mannskap vente på at havstrømmene skulle drive dem i riktig retning. Slik kjedsomhet smitter fort over på kinopublikum.

Følgelig måtte regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg ta grep for å holde på vår oppmerksomhet. Det gjorde de ved å dikte inn en tvil hos Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, om hvorvidt tauverket vil holde balsastokkenes evige gnissing under ferden. Denne fiktive framstillingen fikk de senere kritikk for.

Enda vanskeligere ville det vært å filmatisere at ett menneske driver alene rundt på et uendelig hav. Men der hadde regissør Ang Lee det enkelt i Historien om Pi (2012). Da den indiske gutten Pi berger seg opp i en redningsbåt etter et skipsforlis i Stillehavet, blir hans medpassasjerer en sebra, en orangutang, en hyene og en tiger. Det skaper spenning så det forslår.

Shailene Woodley spiller tøffingen Tami som må slåss hardt for å overleve på Stillehavet.

Shailene Woodley spiller tøffingen Tami som må slåss hardt for å overleve på Stillehavet.

Islandsk regissør

Den erfarne filmskaperen Baltasar Kormákur og hans manusforfattere har møtt samme utfordring i fortellingen bak Adrift. Hvilket avgjørende grep som er lagt inn i manuset, bør jeg ikke røpe. Det får holde å si at ikke alt er som man tror underveis. Den fiktive versjonen vakler i troverdighet i det sekundet du skjønner hva som egentlig skjedde.

Regissøren holder på vår oppmerksomhet ved å pendle mellom fortid og nåtid. Han starter in medias res, midt i dramatikken da orkanen Raymond med styrkegrad 4 har slått seilbåten Hazana nesten til pinneved. 24 år gamle Tami (Shailene Woodley) våkner opp med et blodig sår i pannen i en lugar full av vann. Men hva har skjedd med Richard, forloveden hennes, han som sto ved rattet da en voldsom bølge slo over dem?

Den dramaturgiske gåten Kormákur tviholder på, er om det er mulig for de to å overleve etter en slik hendelse. For all del, ikke les hva som egentlig skjedde hvis du vil bevare en viss spenning.

Kjærlighetshistorie

På fortidsplanet får vi en sjarmerende og søt, men likevel ganske ordinær fortelling om Tami som forelsker seg i den ni år eldre Richard (Sam Claflin). Gleden over å seile i fantastiske havområder rundt vakre øyer bringer dem sammen. Det originale er at mens han er den følsomme og myke mannen som gjerne filosoferer under stjernehimmelen, er hun en fysisk sterk tøffing som hiver seg utfor klipper for å bade.

Forelskelsen mellom Tami og Richard er en sjarmerende, men helt ordinær skildring.

Forelskelsen mellom Tami og Richard er en sjarmerende, men helt ordinær skildring.

Denne styrken viser seg å bli avgjørende for å kunne overleve om bord i den ramponerte seilbåten som i 41 døgn driver nordvestover mot Hawaii i stedet for mot California i nordøst.

Av dette har Kormákur laget en helt streit film om det nådeløse havet, den truende døden og den trofaste kjærligheten. Men han slår aldri Historien om Pi.

Publisert i Vårt Land 31. mai 2018

Adrift

Drama

Regi: Baltasar Kormákur

Med: Shailene Woodley, Sam Claflin, Jeffrey Thomas

USA 2018

1 time 36 minutter

Kristin Aalen