Jack Reacher vender tilbake, i god form

Kristin Aalen

JACK REACHER: NEVER GO BACK
Terningkast: 4

«Vend aldri tilbake» er undertittelen på den andre kinofilmen der Tom Cruise spiller den ensomme actionhelten Jack Reacher. Det går ganske bra.

Reacher (Tom Cruise) ordner opp selv om skurken forsøker å ramme hans akilleshæl.

Reacher (Tom Cruise) ordner opp selv om skurken forsøker å ramme hans akilleshæl.

Sist uke ble det slakt for den rotete «Inferno» med Tom Hanks i hovedrollen etter nok et Dan Brown-manus. Ron Howard skravlet vekk en ubegripelig handling og fikk knapt sving på actionscenene. 

Da går det langt bedre for Tom Cruise i en ny spillefilm om actionhelten Jack Reacher, bygd over en av bestselgerne til briten Lee Child, «Never Go Back». 

Major Turner (Cobie Smulders), til høyre, er en dame med bein i nesa som nekter å bli yndig staffasje rundt muskelbunten Jack Reacher.

Major Turner (Cobie Smulders), til høyre, er en dame med bein i nesa som nekter å bli yndig staffasje rundt muskelbunten Jack Reacher.

Regissør Edward Zwick lykkes utmerket i å skape forståelige konfliktlinjer, etablere klare motstandere og hjelpere for helt og heltinne, og drive handlingen logisk mot sitt heftige klimaks i et krim-plot som er ganske enkelt skrudd sammen. 

Jack Reacher (Tom Cruise) lurer politiet trill rundt.

Jack Reacher (Tom Cruise) lurer politiet trill rundt.

Heltinnen? Ja, den tidligere militærpolitimannen Jack Reacher, som stadig er på farten gjennom USA, reddes ut av en skikkelig knipe takket være eks-kollega major Susan Turner, godt spilt av Cobie Smulders. 

Men da helten oppsøker redningskvinnen på sin gamle arbeidsplass, stikker stygge ugler opp av mosen. Den meget pålitelige major Turner arresteres for mord og forræderi, en anklage Reacher nekter å tro på. 

Jeg har ikke røpet for mye, bare nok til at dere aner at Tom Cruise på utroligste vis (selvfølgelig) må berge kvinnen ut av skurkeklør. 

Resten av filmen slåss de sammen for å unnslippe slemme spanere og onde leiemordere. Cruiser’n får til fulle vist fram listighet og slagkraft, så mye at regissøren med fordel kunne droppet et par voldsscener i sluttoppgjøret, spør dere meg. 

Ender da major Turner opp som Reachers nye flamme? Det befriende er at damen har bein i nesa og nekter å bli yndig staffasje rundt muskelbunten. Hun slår, sparker og skyter fra seg på svært selvstendig vis og blir hans likeverdige partner. Romantikken tones ned til noen få flørte-replikker. 

Like greit, det. Langt viktigere er Reachers følelsesmessige akilleshæl, det å ta vare på en 15-årig jente som kommer i hans vei og gjør ham litt mindre ensom. Samantha, friskt spilt av Danika Yarosh, tilfører filmen en normal menneskelighet som de mange kamphanene har fjernet seg fra for lengst. 


Publisert i Stavanger Aftenblad 27. oktober 2016

Vend aldri tilbake
Jack Reacher: Never Go Back. 
Action/Drama/Krim. 
Regi: Edward Zwick. 
Med: Tom Cruise, Cobie Smulders. 
USA 2016. 
1 time 57 minutter.
Aldersgrense: 15 år.

Kristin Aalen